Linkovi

Specijalni tužilac ispitao Trampovog bivšeg saradnika


Bivši glavni strateg predsednika Donalda Trampa, Stiv Benon
Bivši glavni strateg predsednika Donalda Trampa, Stiv Benon

Bivši glavni strateg predsednika Trampa, Stiv Benon izjavio je da je ispitivan nekoliko sati ove nedelje u okviru istrage ruskog mešanja koju sprovodi specijalni tužilac Robert Maler.

Prema neimenovanim izvorima, Benon je odgovorio na sva pitanja Malerovog tima. Međutim u četvrtak, odbio je da odgovori na pitanja kongresnog Odbora za obaveštajne poslove uprkos nalogu da to uradi.

Benon je odbio da odgovori na skoro sva pitanja i tvrdio je da je od Bele Kuće dobio instrukcije da se, u ime predsednika, pozove na izvršne privilegije Obim te tvrdnje o izvršnim privilegijama nema potporu. I svakako povremeno je izazivala smeh”, saopštio je demokratski kongresmen iz Kalifornije Adam Šif.

Članovi odbora sada traže od Kongresa da protiv Benona pokrene postupak zbog odbijanja da odgovori na pitanja, navodeći da mu je pružena mogućnost da sarađuje. Senatski Odbor za obaveštajne poslove sprovodi odvojenu istragu o ruskom mešanju.

Brifinzi o bezbednosti izbora

Kancelarija direktora Nacionalnih obaveštajnih službi saopštila je da će se predstavnici američkih obaveštajnih agencija sastati sa državnim zvaničnicima u petak i ponedeljak kako bi ih obavestili o bezbednosti izbora.

Direktor američkih obaveštajnih službi Den Kouts
Direktor američkih obaveštajnih službi Den Kouts

Obaveštajni brifinzi organizovani su samo dva dana nakon što je direktor američkih obaveštajnih agencija Den Kouts obavestio Kongres da su Sjedinjene Države pod napadom entiteta koji u sajber prostoru pokušavaju da utiču na sve glavne događaje u zemlji.

“Neki od tih učesnika, uključujući Rusiju, će verovatno preduzeti još agresivnije sajber napade sa namerom da podriju naše demokratske vrednosti i oslabe naša savezništva. Uporne i remetilačke sajber operacije nastaviće se protiv Sjedinjenih Država i naših evropskih saveznika.”

Očekuje se da će brifinzi biti usmereni na povećanje svesti o namerama i mogućnostima stranih protivnika Amerike. Dvodnevni sastanak organizovan je kao nezavisno savetovanje o istrazi stranog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine i da bi državni izborni zvaničnici bili pripremljeni za novembarske kongresne izbore.

XS
SM
MD
LG