Linkovi

Specijalni tužilac: Ruski nacionalisti organizovali rušenje vlasti u Crnoj Gori


Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i specijalni tužilac Milivoje Katnić
Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i specijalni tužilac Milivoje Katnić

Bezbjednosne strukture Crne Gore otkrile su da je formirana kriminalna organizacija na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije, sa ciljem vršenja krivičnog djela terorizma u noći izbora 16. oktobra.

Organizatori ove kriminalne grupe bili su nacionalisti iz Rusije koji su pošli od zaključka „da se vlast u Crnoj Gori na čelu sa Milom Đukanovićem ne može promjeniti na izborima, te da je treba nasilno srušiti“, saopštio je Specijalni tužilac za organizovani kriminal i terorizam Milivoje Katnić na pres konferenciji.

Generalni plan organizovane kriminalne grupe je bio da se Crna Gora zaustavi na evroatlantskom putu, a posebno da se spriječi ulazak u NATO, konstatovao je Katnić.

Prvobitni plan kriminalne organizacije je bio da se u 23 časa uđe u Skupštinu i zauzme parlament, formiraju novi organi vlasti.

„Kako ste čuli ranije, praćeno je svakodnevno kretanje premijera Mila Đukanovića, bilo je planirano da on bude uhapšen i da se to fotografiše. Postojao je i dodatni plan terorista, ako prethodni ne uspije. Organizatori su predvidjeli i bili su spremni da likvidiraju premijera Crne Gore“, rekao je Katnić dodajući da je kriminalna organizacija planirala da, osim ljudstva sa teritorije Crne Gore i Srbije, ubaci novo posebno obučeno ljudstvo sa teritorije drugih država. Bilo je planirano ubacivanje 50 ljudi, za koje je bilo obezbjeđeno 50 automatskih pušaka, municija i 50 pištolja.

„Njih 50 su obučeni tako, da mogu pružiti otpor 2000 policajaca, koliko se računalo da Crna Gora može mobilisati i staviti u upotrebu. Postoje dokazi da je oružje postojalo i namjenjeno za Crnu Goru, kao i njegovo kretanje. Sve to postoji u spisima predmeta“, naveo je Katnić.

„U pripremi terora, dva lica iz nacionalističkih struktura Rusije su pozvali određeno lice, koje je okrivljeno u ovom krivičnom predmetu, iznijeli mu plan i tražili da ga realizuje kroz angažovanje većeg broja ljudi koji bi učestvovali po tačno određenim pravilima i zadacima“, rekao je Katnić.

Dodao je da postoji osnovana sumnja da je u nasilno rušenje vlasti u Crnoj Gori uključena jedna politička struktura iz Crne Gore. „Postoji osnovana sumnja da bi jedno lice iz te političke strukture, po izlasku na binu u 23 časa, preuzelo rukovođenje ili komandovanje čitavom strukturom: teroristima, političarima i građanima i organizovalo nasilni ulazak u Skupštinu Crne Gore", naveo je Katnić ne govoreći o kojoj se konkretnoj ličnostima radi i iz koje političke strukture.


Na pitanje da li su organizatori terorističkih akata iz Rusije povezani sa državnim institucijama te zemlje, Specijalni tužilac Katnić je rekao da za sada nema nikakvih dokaza da je država Rusija involvirana u ovaj slučaj, ali da postoje dokazi o organizatorima kao ruskim nacionalistima. Radi se o dvije osobe koje su država Srbija i njene bezbjednosne strukture imale pod nadzorom, čiji identitet Katnić nije saopštio.

Specijalno tužilaštvo radi na daljem prikupljanju dokaza i otkrivanju svih lica koja su učestvovala u pokušaju sprovođenja terorističkih akata kako bi istraga bila proširena.

„Radi se o veoma složenoj organizaciji, sa velikim brojem ljudi, ogromnim sredstvima na raspolaganju, a krivična djela su rađena u najvećem stepenu tajnosti. Imajući u vidu prikazane dokaze i dokaze prikupljene tajnim nadzorom, posjedujemo dokaze u vidu iskaza okrivljenih i svjedoka“, kazao je Katnić.

Na pres konferenciji je prikazan trominutni film sa snimljenim zaplijenjenim materijalom za sprovođenje terorističkih akata. Među predmetima su dronovi, panciri, vojničke čizme, oprema, uniforme, sredstva za onesposobljavanje žive sile... Svi dokazi su prikupljeni na teritorije Crne Gore i Srbije i u saradnji sa srpskim bezbjednosnim institucijama na čelu sa Bezbjednosno informativnom agencijom (BIA).

Specijalni tužilac očekuje saradnju sa organima Ruske Federacije u otkrivanju i procesuiranju svih osumnjičenih.

XS
SM
MD
LG