Linkovi

"Specijalni sud za zločine na Kosovu spreman da počne sa radom"


Predsednica Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu u sredini
Predsednica Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu u sredini

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, koji je smešten u Holandiji, spreman je da počne rad i sudi na osnovu prvih optužnica, izjavila je predsednica tog suda Jekaterina Trendafilova.

“Odgovornost je isključivo pojedinačna, odnosno onih koji su počinili konkretne ratne zločine i zločine protiv čovčenosti. Niko drugi, još manje etnička grupa, organizacija ili neka stranka ili, pak, Kosovo.”

Ali ujedno - dodaje ona - da niko ne može da bude zaštićen od pravde:

“U zakonu je kristalno jasno rečeno da bez obzira na položaj niko nije imun od toga, niti iko može da bude amnestiran za to.”

Trandafilova je istaknuti sudija, pravnik i naučni radnik iz Bugarske sa velikim iskustvom iz oblasti međunarodnog krivičnog prava, krivičnog procesnog prava i ljudskih prava. Obavljala je funkciju sudije u Međunarodnom krivičnom sudu od 2006. do 2015.

Do stupanja na dužnost u MKS-u, bila je profesor krivičnog prava i pravosuđa na Sofijskom univerzitetu, zamenik okružnog tužioca u Okružnom sudu Sofije, kao i ekspert za pitanja krivičnog prava i standarda ljudskih prava pri Parlamentu, Vrhovnom sudu i raznim ministarstvima u Bugarskoj.

XS
SM
MD
LG