Linkovi

SPC: MUP CG otkazao gostoprimstvo za desetine sveštenika i monaha


Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici (arhiva)
Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici (arhiva)

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve saopštila je na svom portalu da “u drugoj polovini ove godine Ministarstvo unutrašnjih poslova (CG) nije, kao i prethodne dvije godine, produžilo boravak za nešto preko 70 sveštenika, monaha, monahinja i članova svešteničkih porodica, pa čak i djece”.

“Ne postoji nijedan pravno valjan razlog, niti, pak, valjano obrazloženje da se nastavlja sa progonom sveštenstva i monaštva”, ocijenili su iz MCP.

Oni su apelovali na MUP “da i dalje, u skladu sa važećim zakonskim propisima, kao što je svuda u svijetu, uredno odobrava privremene boravke sveštenstvu i monaštvu”.

Ranije danas, Koordinator pravnog savjeta MCP Velibor Džomić izjavio je beogradskom dnevniku Politika da bi tridesetak sveštenika i monaha, prema nalogu MUP-a Crne Gore, u roku od mjesec dana trebalo da napusti Crnu Goru.

On je, pored ostalog, rekao da još dvadesetak osoba iz sveštenstva i monaštva mitropolije čeka slična sudbina, ocjenjujući da je odluka nadležnih organa motivisana političkim a ne pravnim razlozima.

Džomić je kazao i da su sve uložene žalbe mitropolije do sada odbijene, navodeći da je njen pravni tim zbog toga uputio žalbu Upravnom sudu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore još se nije oglasilo povodom navoda Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i njenih zvaničnika, a iz tog resora u prvom trenutku nije bilo moguće dobiti odgovor na pitanja Glasa Amerike.

XS
SM
MD
LG