Linkovi

Spasić: Nema razloga za smenu


Srećko Spasić, gradonačelnik Klokota
Srećko Spasić, gradonačelnik Klokota

Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je smenu gradonačelnika Klokota Srećka Spasića, jer je kako tvrdi, "u sukobu interesa". Spasić za Glas Amerike tvrdi da to nije tačno ali je ipak odlučio da ispuni zahtev Agencije.

Agencija za borbu protiv korupcije na Kosovu obavestila je maja meseca gradonačelnika Klokota Srećka Spasića da je u sukobu interesa i da ne može istovremeno da bude direktor private firme i gradonačelnik. Pošto Spasić nije odgovarao na dopis Agencije, juna meseca ponovo mu je upućeno isto obaveštenje na koje je Spasić odgovorio.

“Nakon tog obaveštenja, ja sam preduzeo mere i vođenje moje firme prebacio na Strahinju Spasića, odnosno mog sina”, kazao je Spasić.

I pored toga što je Spasić vlasništvo i vođenje firme prebacio na svog sina, njemu je pre dve nedelje stiglo rešenje iz Agencije, gde se navodi da je u sukobu interesa i da Agencija traži da opština Klokot pokrene postupak razrešenja gradonačelnika.

Hasan Preteni direktor Agencije za borbu protiv orupcije za Glas Amerike nije želeo da govori o detaljima ovog rešenja, rekavši da se sve što je Agencija imala da kaže, nalazi u obrazloženju rešenja. Međutim u obrazloženju rešenja, na koje Spasić nema pravo žalbe, između ostalog stoji da je u pitanju sukob interesa, jer Spasić firmu “treba da prenese na upravljanje nekom drugom licu, koje nije neposredna porodična osoba”. Što bi u prevodu trebalo da znači, da firmom ne može da upravlja ni njegov sin.

Međutim Agencija se dalje u obrazloženju poziva na član 15 stav 1 Zakona o sprečavanju sukoba interesa u vršenju javne funkcije koji kaže: “Visoki zvaničnik ne može biti menadžer, član upravnog odbora ili upravnik privatnih preduzeća. Ovo bi takodje u prevodu trebalo da znači, da u zakonu nigde ne piše da firmom ne može da upravlja njegov sin.

Glas Amerike je pojašnjenje zatražio u nadležnom Ministarstvu za lokalnu samoupravu. Besnik Osmani sekretar ovog ministarstva za Glas Amerike kaže da je sa Spasićem razgovarao o ovom problemu i da su postigli dogovor za rešenje, tako što će Spasić vođenje firme poveriti trećem licu.

“Gradonačelnik Spasić će verovatno posle toga tražiti svoja prava putem adekvatnih institucija. U principu mi smatramo da je ovo odličan potez gradonačelnika i mi to cenimo”, rekao je Osmani.

Spasić koji je sa predstavnicima ministarstva za lokalnu samoupravu razgovarao nakon što je dao prvu izjavu za Glas amerike, potvrdio je za Glas Amerike u telefonskom razgovoru, da je kako je kazao, iako to po zakonu nije dužan da uradi, zarad mira u kući odlučio da upravljanje firme prebaci na treće lice. Da li će na komšiju, prijatelja ili kuma, još uvek ne zna.

XS
SM
MD
LG