Linkovi

Španija uhapsila dvojicu lidera katalonskih independentista


Đordi Kuišar, predsednik katalonske kulturne organizacije Omnium i Đordi Sančes, predsednik Katalonske nacionalne skupštine, pozdravljaju pristalice prilikom dolaksa u sud u Madridu, 16, oktobrta 2017.

Španski visoki sud naredio je hapšenje dvojice lidera katalonskih separatista zbog navode pobune, dok pitanje nezavisnosti regiona ostaje nejasno.

Tužioci terete predsednika organizacije Asemblea nasional Katalana (ANC) Đordija Sančesa i predsednika kulturnog udruženja Omnium, Đordija Kuišara zbog provociranja nasilja protiv policije tokom proindenpendističkog marša prošlog meseca.

Demonstranti su tada zarobili policajce unutar zgrade i uništili nekoliko policijskih kola.

"Španija je uhapsila dvojicu katalonskih lidera građanskog društva zbog organizacije mirnih demonstracija", tvitovao je predsednik Katalonije, Karles Pudždemon u ponedeljak. "Žalosno, imamo političke zatvorenike ponovo", napisao je on, što se odnosilo na vojnu diktaturu Franciska Franka koja je okončana pre više od 40 godina.

Visoko sud tkaođe je pokrenuo istragu protiv katalonskog šefa policije, Đozepa Luisa Trapera. Sud nije odlučio da on bude iza rešetaka, ali mu je oduzzeo pasoš kako bi ga sprečio da napusti zemlju.

FILE - Catalan regional President Carles Puigdemont addresses the media in Barcelona, Spain, Oct. 15, 2017.
FILE - Catalan regional President Carles Puigdemont addresses the media in Barcelona, Spain, Oct. 15, 2017.

U međuvremenu, Pudždemont još uvek nije rekao da li će proglasiti nezavisnost Katalonije bez ustezanja, nakon što su sud i vlada Španije proglasili referendum o nezavisnosti ilegalnim.

Pudždemont je imao rok do ponedeljka da da prost odgovor "da" ili "ne" na pitanje da li će proglasiti nezavisnost. Za sada, on je samo pozvaona razgovore sa španskim premijerom Marianom Rahoje, a rok je pomeren do četvrtka.

Frustrirani Rahoj rekao je da neizvesnost po pitanju Katalonije šteti španskoj ekonomiji. Ministarstvo ekonomije u ponedeljak je smanjilo prognoze za ekonomski rast u 2018. zbog krize.

Katalonija, najusešniji španski region, dom je za 7,5 miliona ljudi. Njen glavni grad, Barselona, jedna je od glavnih evropskih turističkih destinacija. Katalonija ima svoj jezik i posebnu kulturu i duboko je podeljena po pitanju nezavisnosti.

Katalonska vlada saopštila je da je 90 odsto Katalanaca, koji su glasali na referendumu 1. oktobra, glasalo za nezavisnost. Mnogi protivnici nezavisnosti bojkotovali su glasanje, što je učinilo da izlaznost bude oko 43 odsto.

Isabela Kokoli učestvovala je u pisanju izveštaja

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG