Linkovi

Španija ratifikovala protokol o članstvu CG u NATO


Sedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu

Gornji dom španskog parlamenta ratifikovao je danas Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, čime je Španija postala 27. članica Alijanse koja je odobrila crnogorsko članstvo, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Vlada podsjeća da je nacionalna procedura ratifikacije pristupnog protokola Crne Gore završena u Holandiji, kao i da će, nakon isteka roka za stupanje na snagu ratifikacionog akta u toj državi, 1. juna, biti okončan proces ratifikacije u svim parlamentima zemalja članica NATO.

Nakon formalnog okončanja procesa ratifikacije u nacionalnim parlamentima zemalja Alijanse, uslijediće pozivno pismo generalnog sekretara NATO, Jensa Stoltenberga, Crnoj Gori da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru.

“Deponovanjem instrumenata ratifikacije ugovora, što je planirano za 5. jun, Crna Gora će i formalno postati članica NATO-a”, piše u saopštenju Vlade.

Crnogorski parlament usvojio je krajem aprila zakon o pristupanju Crne Gore NATO-u, a većina opozicije bojkotovala je sjednicu na Cetinju, tražeći održavanje referenduma o članstvu.

Vladajuća većina odbacila je zahtjeve opozicije kao neosnovane, podsjećajući da, prema Ustavu, nije obavezan referendum za odluku o članstvu u NATO.

XS
SM
MD
LG