Linkovi

Spajser se izvinio zbog netačog poređenja Hitlera i Asada


Šon Spajser tokom intervjua u "Newseumu"
Šon Spajser tokom intervjua u "Newseumu"

Portparol Bele kuće Šon Spajser izvinio se zbog jučerašnjeg neprimerenog i netačnog poređenja napada hemijskim oružjem u Siriji i zločina počinjenih od strane nacističke Nemačke. Opozicione demokrate i organizacije za zaštitu ljudskih prava već su zatražile njegovu smenu.

Novinari su bili začuđeni kada je Spajser u utorak rekao da je napad sirijskog režima na civile bojnim otrovom sarin - gori od zločina počinjenih u nacističkoj Nemačkoj. I tražili su pojašnjenje.

Mislim, kada govorimo o sarinu, Hitler nije njime napadao svoje stanovništvo kao što to radi Asad, puštajući gas na nevine ljude, usred gradova. Razumem suštinu vaše primedbe, hvala Vam”, pokušao je da objasni Šon Spajser.

Hitler je naredio najsmrtonosniju upotrebu hemijskog oružja u istoriji, kada su nacisti ubili oko million ljudi, uglavnom Jevreja, u gasnim komorama. Zbog netačnog poređenja Hitlera i Bašara al Asada, Šon Spajser se i danas izvinio.

Pogrešio sam, nema drugog načina da to opišem. Ušao sam u temu u koju nije trebalo i pogrešio sam. Nadam se da ljudi razumeju da svi ponekad grešimo i nadam se da će mi oprostiti. Nadam se da svi razumeju da je deo života to da shvatite da ste pogrešili, I to priznate pred svima - a ja sam to učinio.”

Spajser je još juče pokušao da se izvini u izjavi nacionalnim televizijama, ali tada to njegovo izvinjenje nisu svi prihvatili. Liderka demokrata u donjem domu Konresa, Nensi Pelosi, zatražila je njegovu ostavku.

XS
SM
MD
LG