Linkovi

Spajanje gigantskih kompanija - dobro za potrošače?


Kablovska kompanija Komkast ponudila je da kupi veći deo medijske korporacije 21st Century Fox ulazeći u utakmicu sa kompanijom Volt Dizni za medijsku imperiju Ruperta Mardoka. Ponuda Komkasta usledila je posle odluke federalnog sudije da odobri spajanje gigantskih firmi AT&T i Tajm Vorner, koje je pokušao da spreči američki Sekretijarijat za pravosuđe. Ta presuda mogla bi da potpuno promeni medijsku scenu Amerike.

Federalni sudija omogućio je mobilnom provajderu AT&T da stekne vlasništvo nad Tajm Vornerom. AT&T bi sada mogao da postane sličan Amazonu i Netfliksu pošto preuzima mreže HBO, CNN, TBS i TNT. Za korisnike usluga AT&T, to znači da bi mogli da na svojim telefonima vide mnogo više televizijskog sadržaja.

Sekretarijat za pravosuđe protivio se spajanju dve kompanije, navodeći da ono se time smanjuje konkurencija, smanjuje izbor potrošačima što vodi ka višim cenama televizije i interneta. Međutim, federalni sud je zaključio da Sekretarijat nije dokazao svoje argumente. Pravnici AT&T-ja kažu da će kompanija požuriti da zaključi ugovor u toku naredne nedelje I da bi potrošači mogli da uskoro vide smanjenje cena.

“Zadovoljni smo zbog sudske odluke da kategorički odbije vladin pokušaj da blokira ovo istorijsko spajanje”, navodi Danijel Petročeli, glavni advokat kompanije AT&T.

Druge korporacije sada žure da i same prave slične poslovne ugovore. Predloženo je spajanje kompanija Sprint i T-Mobile a Dizni, u čijem je vlasništvu TV mreža ABC, nadmeće se sa Komkastom oko Mardokove korporacije 21st Century Fox.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG