Linkovi

Španija prvak sveta u fudbalu


Fudbalska reprezentacija Španije osvojila je titulu svetskog prvaka, pošto je u finalu Mundijala u Johanesburgu u produžecima pobedila Holandiju sa 1:0.

Jedini pogodak postigao je Andres Inijesta u 116. minutu, posle asistencije Seska Fabregasa. Holandija je od 109. minuta igrala
sa desetoricom igrača pošto je zbog drugog žitog kartona isključen Jon Hajtinga.

Ovo je prva titula svetskog šampiona za Španiju koja je pre dve
godine osvojila i Evropsko prvenstvo.

Prvu priliku fudbaleri aktuelnog prvaka Evrope imali su u petom
minutu, kada je golman Martin Steklenburg odbranio udarac glavom
Serhija Ramosa sa 11 metara.

Poslednju šansu u prvom delu utakmice imali su Holandjani u 45.
minutu, kada je Iker Kasiljas izbacio loptu u korner posle šuta
Arjena Robena sa ivice kaznenog prostora.

Jednu od dve odlične prilike u drugom poluvremenu Holandija je imala u 61. minutu, kada je Vesli Snajder proigrao Robena, koji je pobegao španskoj odbrani, ali je Iker Kasiljas odlično intervenisao i izbio loptu u korner.

Najbolju priliku u drugom poluvremenu Španija je propustila u 77.
minutu, kada je, posle kornera sa leve strane, desni bek Serhio Ramos glavom sa šest metara šutirao preko gola.

Roben je u 83. minutu mogao da reši utakmicu, pošto je još jednom pobegao Pujolu i izašao sam ispred Kasiljasa, ali je španski golman opet izvanredno intervenisao.

Prvu šansu u produžecima imali su Španci, ali je Steklenburg u 95. minutu sačuvao mrežu posle udarca Fabregasa. Samo minut kasnije Holandjani su mogli da povedu kada je Matijsen glavom sa nekoliko metara gadjao preko gola.

Holandjani su u 109. minutu ostali bez Hajtinge, koji je zbog prekršaja nad Inijestom dobio drugi žuti karton. Odličnu igru Inijesta je krunisao u 116. minutu, kada mu je na asistenciju Fabregasa sa desetak metara pogodio donji levi ugao holandskog gola.

Do kraja utakmice Holandjani nisu imali snaga da izbegnu treći poraz u finalu Mundijala. Španija je današnjom pobedom ujedno postala prva evropska reprezentacija koja je osvojila titulu svetskog šampiona na prvenstvu koje se igralo van Evrope.



XS
SM
MD
LG