Linkovi

Španija dočekala brod sa migrantima


Volonteri Crvenog krsta pomažu migrantima po dolasku u Valensiju
Volonteri Crvenog krsta pomažu migrantima po dolasku u Valensiju

Brod Lekara bez granica koji je prošle nedelje spasio migrante blizu obale Libije, da bi zatim Italija i Malta odbile da mu dozvole da pristane u njihove luke, uplovio je u nedelju u Valensiju.

Akvarijus su pratila dva italijanska broda, Datilo koji je ranije u nedelju dovezao pojedine migrante, i Orione koji bi trebalo da uplovi kasnije.

Migranti, za koje lekari kažu da su iscprljeni i pod stresom, dočekani su sa velikim transparentom "Dobrodošli kući", na više jezika.

Prema zvaničnim podacima, među migrantima su 450 muškaraca i 80 žena, od kojih su sedam trudne, kao i 11 dece mlađe od 13 godina i 89 mladića i devojaka.

Akvarijus
Akvarijus

Lekari bez granica saopštili su da migranti dolaze iz 26 zemalja, uglavnom afričkih, ali i iz Avganistana, Pakistana i Bangladeša.

Naša je dužnost da pomognemo da se izbegne humanitarna katastrofa i da ponudimo bezbednu luku ovim ljudima da bi ispunili naše obaveze u pogledu zaštite ljudskih prava", poručio je novoizabrani španski premijer Pedro Sančez.

Gradonačelnik Valensije Huan Ribo rekao je da je italijansko odbijanje da prihvati migrante sa Akvarijusa nehumano.

Migrantima pomaže tim od 2.320 ljudi, među kojima i hiljadu volontera iz Crvenog krsta.

Španija je ponudila da prihvati migrante nakon što su nova populistička italijanska vlada i Malte odbile da dozvole da brod uplovi u njihove luke.

XS
SM
MD
LG