Linkovi

Izbori u Španiji: Kraj dvostranačke dominacije


Član izborne komisije sa glasačkom kutijom, Ronda, Španija 21. decembar 2015.
Član izborne komisije sa glasačkom kutijom, Ronda, Španija 21. decembar 2015.

Vladajuća konzervativna stranka premijera Marijana Rahoja pobedila je na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Španiji, ali nema dovoljno glasova da zadrži parlamentarnu većinu.

Konačni rezulatati pokazuju da je narodna partija premijera Marijana Rahoja osvojila 123 od 350 mesta u parlamentu, što je daleko manje od 186 koliko je imala do sada.

Nova stranka, koja je dobila podršku poslovne i medijske elite, Siudadanos, ili “Građani”, osvojila je 40 mesta.

Socijalistička partija osvojila je 90 mesta, dok je stranka Podemos, ili “Možemo”, koja se protivi merama štednje, osvojila 69 mesta.

Imajući u vidu nekoliko mogućih scenarija za formiranje većinske vlade, analitičari kažu da će biti potrebno više nedelja za pregovore o tome kakva će koalicija biti na čelu zemlje.

"Mislim da je Španiji potrebna stabilna vlada. Puno toga je postignuto u protekle četiri godine. Španci su uložili puno truda. Sada moramo da ustrajemo u očuvanju onoga što smo postigli", rekao je premijer Španije.

I dok su rano jutros prebrojavani poslednji glasovi, postajalo je sve jasnije da je dominacija dve partije na španskoj političkoj sceni bar privremeno okončana.

"Predstoji nam puno posla, neće biti lako, ali nešto se promenilo. Obavezujemo se da ćemo podržati novi istorijski kompromis koji se zalaže za socijalnu pravdu i pristojnost", rekao je Pablo Iglesias, lider stranke Podemos.

"Milioni Španaca su odlučili da će se ova zemlja promeniti. Nema više ostavki, dosta je bilo crvenih (socijalista) i plavih (konzervativaca). Španija se promenila. Mi smo želeli promene i od večeras sve više Španaca će želeti promene, želeće da govore, i povrh svega tražiće od nas reforme i promene", poručio je Albert Rivera, lider stranke Siudadanos.

Jučerašnji izbori odražavaju rastuću bojazan među građanima zbog ekonomske krize. Nezaposlenost u zemlji je i dalje veća od 20 odsto, a veliki broj, pogotovo mlađih Španaca smatra da vlada, oslabljena korupcionaškim aferama, nije u stanju da zaštiti njihove interese.

Ako ne uspe da formira vladu, premijer Rahoja i njegova vladajuća partija će biti treća partija ove godine u Evropi, posle Grčke i Portugala kojoj birači nisu ukazali poverenje zbog povećanih mera štednje, velikih povećanja poreza i smanjenja vladinih izdataka.

XS
SM
MD
LG