Linkovi

Španska ekonomija u krizi


Građani čekaju ispred vladine kancelarije za pomoć nezaposlenima u Madridu
Građani čekaju ispred vladine kancelarije za pomoć nezaposlenima u Madridu

Španija se suočava sa krizom ogromnih razmjera, saopštio je ministar inostranih poslova te zemlje, u kojoj je stopa nezaposlenosti porasla na najveći nivo od početka 1990-tih.

Čekanje u centru za zapošljavanje postalo je svakodnevnica za Špance svih starosnih dobi. Stopa nezaposlenosti porasla je na preko 24 odsto u prvom kvartalu - što je najveći nivo od početka 1990-ih i jedan od najgorih u svijetu. Više od pet i po miliona Španaca ne radi.

“I dalje tražim. Prihvatala sam sve poslova, ali ih nema mnogo. Moram da živim od dana do dana”, kaže nezaposlena majka Magdalena Dimitru.

“Stvarno ne znam šta će se dogoditi u Španiji. Živim ovdje već deset godina i nikada nije bila ovakva situacije. Ranije, ukoliko biste ostali bez posla, našli biste novi. Sada tražim posao mjesecima i ne mogu ništa da nađem”, navodi konobarica Jolanda Idonizio.

Maloprodaja u međuvremenu bilježi pad 21.mjesec za redom. Najnoviji sumorni podaci uslijedili su nakon što je agencija “Standard i Purs” smanjila kreditni rejting zemlje za dva stepena, sa A na BBB+. Finansijski analitičar Ramon Sarate kaže da su brokeri bili iznenađeni tom viješću, ali je odbacio potrebu za finansijskom pomoći.

“Spasavanje? To bi trebalo zvati intervencijom zato što ne mislim da će neko spolja da preuzme fiskalne kontrole od španske vlade. Ono što mislimo da će se dogoditi i to brzo, sa predstojećim francuskim predsjedničkim izborima, je ublažavanje fiskalne štednje, imajući u vidu moguću pobjedu socijalista.

Snižavanje rejtinga dovelo je do rasta kamate na španske obaveznice, sa rokom dospjeća od deset godina, na preko šest odsto. Španski šef dilomatije ističe da se zemlja suočava sa krizom ogromnih razmjera. Alpeš Patel iz kompanije “Prefinium Partners” poručuje da španska vlada mora da podstakne ponovni rast ekonomije.

"Ključna stvar koju treba da urade je da sprovedu internu devalvaciju, odnosno da smanje plate u javnom sektoru. Ne da ih samo zadrže na istom nivou nego da ih smanje za recimo oko 5 odsto zato što će na taj način i dalje imati prihode od poreza. Zatim da smanje ili barem održe trenutni nivo zaposlenosti i pomognu da se smanji budžetski deficit.“

Španija je zapala u drugu recesiju za tri godine. Španski ministar privrede Luis de Guindos obećao je izlazak iz recesije 2013. godine, sa porastom BDP od 0,2 odsto i najavio povećanje poreza za narednu godinu. Zbog smanjivanja ekonomske aktivnosti, Madrid se međutim teško može nadati ispunjavanju zacrtanih ciljeva u pogledu deficita ove godine, uprkos velikim rezovima. Zbog toga se zemlja ponovo našla u središtu dužničke krize.

XS
SM
MD
LG