Linkovi

Protesti u Barseloni protiv nezavisnosti Katalonije


Hiljade gradjana Barselone protestuju protiv nastojanja da se Katalonija odcepi od Španije 8.oktobar, 2017.
Hiljade gradjana Barselone protestuju protiv nastojanja da se Katalonija odcepi od Španije 8.oktobar, 2017.

Stotine hiljada ljudi su se okupile na današnjem skupu u Barseloni u cilju protesta protiv nastojanja vlade Katalonije da se odcepi od Španije.

Skup se održava nedelju dana posle referenduma na kojem su Katalonci velikom većinom glasali za nezavisnost. Na tom glasanju koje je Madrid proglasio ilegalnim, 90 posto gradjana je glasalo za odcelpljenje od Španije, ali je odziv bio ispod polovine izbornog tela.

Organizatori navode da je slogan za današnji skup bio "Dosta, vratimo se zdravom razumu". Demonstranti su se okupili u Barceloni i pevali "Živela Španija". Predsednik Katalonije Karles Pučdemon je obećao da će nastaviti da radi na postizanju nezavisnosti.

U intervjuu za dnevnik El Pais, premijer Mariano Rahoj je rekao da ne isključuje mogućnost upotrebe ustavnih ovalašćenja sa ciljem da se Kataloniji oduzme autonomni status ukoliko ta regija proglasi nezavisnost. Rahoj je istakao u razgovoru za El Pais da su katalonsku politiku oteli radikali i da ona mora da se vrati umerenim stavovima.

Juče su se hiljade demonstratna okupile na skupovima u Barseloni, Madridu i drugim španskim gradovima. Organizatori skupa za odcepljenje Katalonije su tražili od demonstranta da nose neutralnu belu boju, da ne nose bilo kakve zastave, ni španske ni katalonske i istakli da promovišu slogan "razgovarajmo."

XS
SM
MD
LG