Linkovi

"Spejseks" predstavio novu letelicu


Svemirska letelica Dragon 2
Svemirska letelica Dragon 2

Privatna kompanija “Spejseks” predstavila je novu svemirsku letelicu koja bi američkoj svemirskoj agenciji NASA mogla da obezedi jefitniji i svestraniji način transporta ljudske posade u svemir.

Izvršni direktor kompanije Elon Mask juče je u sjedištu kompanije u Kaliforniji predstavio novu kapsulu, pod nazivom Dragon dva. Mask je naglasio da bi ta svemirska letelica mogla da prekine ruski monopol kada je riječ o lansiranju u svemir.

"U suštini nije riječ samo o tome što Rusija ističe činjenicu da Sjedinjene Države ne mogu da šalju ljude u svemir. Takođe naplaćuju preveliku cijenu, mislim da je riječ o 76 miliona dolara po mjestu. Cijena koju smo mi ponudili NASA-i mogla bi da iznosi manje od 20 miliona dolara po astronautu, a u pojedinim slučajevima i mnogo manje od toga. “

Elon Mask je na prezentaciji istakao i kapacitete za slijetanje nove letjelice, navodeći da ima snažnije motore i opremu za slijetanje, te da može da sleti bilo gdje sa preciznošču helikoptera. Mask očekuje prve probne letove letjelice bez posade naredne godine, a transport astronauta 2016.

Od povlačenja svemirskih šatlova 2011., NASA zavisi od ruskih raketa za transport astronauta do Međunarodne svemirske stanice i nazad. Agencija je zatražila od američkih kompanija da se angažuju i ponude zamjenu do 2017. Takođe je izdvojila novac za podsticanje inovacija.
XS
SM
MD
LG