Linkovi

Južni Sudan: Apel za pomoć nakon sporazuma


Predsednik Južnog Sudana Salva Kir (L) i lider pobunjenika Riek Mašar nakon potpisivanja sporazuma u Etiopiji
Predsednik Južnog Sudana Salva Kir (L) i lider pobunjenika Riek Mašar nakon potpisivanja sporazuma u Etiopiji

Predsednik Južnog Sudana Salva Kir i lider pobunjenika Riek Mašar su tokom prvog sastanka od izbijanja nasilja potpisali sporazum o prekidu vatre

Zamenik specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija u Južnom Sudanu Tobi Lencer zatražio je momentalni priliv hitne pomoći u tu zemlju, pošto je sinoć potpisan sporazum o okončanju višemjesečnog etničkog nasilja.

Lencer je preko svog naloga na društvenoj mreži "Tviter" poručio da putevi moraju da se otvore za konvoje kamiona, i da riječni tokovi treba da budu prohodni za brodove, koji će isporučiti "pomoć onima kojima je hitno potrebna".

Predsednik Južnog Sudana Salva Kir i lider pobunjenika Riek Mašar sastali su se juče prvi put od kada je prije pet meseci izbilo nasilje, pomolili se zajedno u Adis Abebi, a onda potpisali sporazum o prekidu vatre, obavezujući se da prekinu sva neprijateljstva i otvore koridore za humanitarne radnike.

Takođe su se složili da je prelazna vlada najbolja šansa da zemlja krene naprijed, ali još nema detalja o tome ko bi bio deo prelazne administracije. Predsednik Kir rekao je da će vojska sprovesti sporazum uspešno, dok je Mašar poručio da je zadovoljan dogovorom i da dve strane, ukoliko se upuste u ozbiljan dijalog, mogu da reše problem.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da bi sporazum mogao da predstavlja napredak za budućnost Južnog Sudana i pozvao je obe strane da ga što brže primene.
XS
SM
MD
LG