Linkovi

Hapšenja na jugu Srbije


Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Vranje u prisustvu direktora policije Milorada Veljovića i komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića.
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Vranje u prisustvu direktora policije Milorada Veljovića i komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića.

Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine Žandarmerije je jutros u opštini Bujanovac i selima Veliki Trnovac i Breznica uhapsila osam osoba, od kojih se pet terete za ratne zlodčine. Na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi u Vranju ministar policije Ivica Dačić je izjavio da hapšenja nemaju politički motiv, kao i da amnestija za bivše pripadnike Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe ne obuhvata krivična dela ratnog zločina nad civilima, za šta se inače terete uhapšeni.

Kako je saopštio Dačić lišeni slobode su Eljhami Salihi, Mustafa Limani, Šerif Abdiri, Nedir Sefedini, Sevdai Emurlahi, a jedan od uhapšenih, kako je rekao, radi kao prevodilac u Misiji OEBS-a:

"Ako ti ljudi nisu krivi, naravno da će biti oslobođeni. Ovo je početak jednog procesa koji treba da dovede do toga da se stavi tačka sve te slučajeve iz prošlosti i da više ne moramo da imamo kao i uvek iste probleme", navodi Dačić.

Detalje o hapšenju je potvrdio i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je odbio da daje druge detalje, s obzirom da je reč o pretkrivičnom postupku i tužilačkoj istrazi:

"Godina je 2001. i to su oni sukobi na jugu Srbije. I postoji osnovana sumnja da su određena lica izvršila krivično delo ratnog zločina", kaže Vukčević.

A povodom jutrošnjih hapšenja oglasio se i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi ocenom da se radi o nastavku državnog terora nad albanskom zajednicom. Nije slučajnom što je ministar policije ova hapšenja počeo dva dana pred izbore, rekao je Halimi i ocenio da ovakva akcija može da ima dalekosežne posledice po region.

Predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi smatra da je najnovije hapšenje Albanaca novi pokušaj Ivice Dačića da u Preševskoj dolini uvede vanredno stanje. Kamberi je za sutra u Bujanovcu najavio protest i skupštinu svih albanskih odbornika iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, na kojoj će biti razmotreno pitanje učešća na izborima 6. maja, s obzirom da je današnjim hapssenjem Partija za demokratsko delovanje teško oštećena jer je jedan od uhapšenih, Izet Ćazimi, drugi na listi odbornika te partije na lokalnim izborima.

XS
SM
MD
LG