Linkovi

Šahin: Ekonomija možda najveći izazov


Senatorka Džin Šahin govori na otvaranju ekonomskog foruma jugoistočne Evrope u Vašingtonu
Senatorka Džin Šahin govori na otvaranju ekonomskog foruma jugoistočne Evrope u Vašingtonu

Za dugoročnu ekonomsku stabilnost regiona Zapadnog Balkana i privlačenje stranih investicija potreban je postojan napredak ka članstvu u Evropskoj uniji, kao i sprovođenje neophodnih reformi, poručila je predsjedavajuća pododbora za evropska pitanja Spoljnopolitičkog odbora Senata Džin Šahin na sinoćnjem otvaranju trodnevnog ekonomskog foruma Jugoistočne Evrope, koji organizuje Univerzitet Džons Hopkins.

Region se bez sumnje još suočava sa brojnim preprekama, ali je važno osvrnuti se na napredak koji je, imajući u vidu događaje iz nedavne prošlosti, postignut za veoma kratko vrijeme, smatra senatorka Džin Šahin, podsjetivši na uspjehe koje su zemlje postigle u okviru evroatlantskih integracija.

“Zemlje Zapadnog Balkana preduzimaju dramatične korake ka evoatlantskim integracijama. To su dobre vijesti za region, Evropu i Sjedinjene Države. Ukoliko nastavimo ovim putem, priča o jugoistočnoj Evropi ima potencijal da postane mnogo, mnogo bolja.”

Šahin ističe da regionu ipak predstoji dosta neobavljenog posla, te da su podsticanje ekonomskog rasta i otvaranje radnih mjesta možda najvažaniji izazovi.

“Globalna finansijska kriza i dalja neizvjesnost i recesija širom Evrope još više su otežali te napore, ali i podvukli njihov izuzetan značaj. Očigledno, dugoročna ekonomska stabilnost i prosperitet zahtijevaće stalni i održivi napredak ka Evropskoj uniji. Ekonomske, finansijske i reforme u oblasti vladavine zakona, koje treba sprovesti, biće od suštinske važnosti kako bi se privukle strane investicije i inostrana tržišta.“

Za demokratsku senatorku iz Nju Hempšira, dublja regionalna integracija izuzetno je važna je za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana. U tom kontekstu Srbija, po njenom mišljenju, može da odigra značajnu ulogu.

“Jedna od njenih stvarnih prednosti je što može da bude kapija za cijeli region. Kada kompanija može tamo da ode i počne svoje operacije i bude u mogućnosti da se proširi na druge zemlje u regionu, to takođe obezbjeđuje povoljne prilike.

Američka zvaničnica poručuje da je regionalna saradnja uslov i istinske evropske integracije. Taj stav dijeli i pomoćnica generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju, Kolinda Grabar.

“Razmjena znanja i iskustava i što ja najvažnije pružanje međusobne podrške, davanje političke podrške, rješavanje bilateralnih i drugih pitanja na konstruktivan način, na osnovu dobrosusjedskih odnosa, povelje Ujedinjenih nacija i principa okretanja ka budućnosti, a ne vraćanja na prošlost, trebalo bi da budu principi za postizanje napretka. I u tom procesu ekonomski razvoj i ekonomska saradnja su ključni.”

Regionu je, na sinoćnjem forumu, obećana i dalja pomoć Sjedinjenih Država.

“Pomoćićemo kada to bude zatraženo, voditi kada se to zahtjeva i stajati u pozadini ako je to potrebno”, poručila je senatorka Šahin.

XS
SM
MD
LG