Linkovi

Tadić: EU da ispuni obećanje


Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić na samitu Procesa saradnje jugoistocne Evrope u Istanbulu, 23. jun 2010.
Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić na samitu Procesa saradnje jugoistocne Evrope u Istanbulu, 23. jun 2010.

Šefovi 11 država ili vlada zemalja regiona jugoistočne Evrope sastali su se danas u Istanbulu u okviru Procesa saradnje regiona. Na samitu kome su prisustvovali i predstavnici Evropske unije, predsednik Srbije Boris Tadić je poručio da EU mora da ispuni obećanje i primi u članstvo države jugoistočne Evrope.

"Samo kada čitava jugoistočna Evropa bude integrisana u Evropsku uniju počeće obećana era mira, a 'njiga strašne dekade' koju su obeležili građanski ratovi, etničko čišćenje," izbeglice i raseljeni biće zatvorena, izjavio je danas predsednik Srbije Boris Tadić govoreći na samitu šefova država i vlada jugoistočne Evrope koji se održava u Istanbulu.

Evropska unija mora da ispuni obećanje da će sve zemlje regiona što je pre moguće postati članice EU, poručio je predsednik Srbije:

"Evropska unija mora da nam kaže da li nas želi u Uniji i da li je spremna da radi sa nama na vrlo praktičan način da obezbedi puno ispunjenje preuzetih obaveza. Evropa treba to nam kaže iskreno, bez ikakvih izgovora."

Na Samitu predsednika država ili vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi Tadić je istakao da u fokusu regionalne saradnje mora biti borba protiv organizovanog kriminala. Po njegovoj oceni nivo poverenja među zemljama regiona je na visokom nivou i na to u velikoj meri utiču i regionalni napori ka pomirenju, dodao je Tadić i podsetio da će sledećeg meseca prisustvovati obeležavanju 15. godišnjice zločina u Srebrenici.

A samit u Istanbulu bio je prilika da se u pozadini ovog skupa sas-tanu predsednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović i dogovore posetu Tadića Podgorici 6. i 7. jula:

Filip Vujanović i Boris Tadić
Filip Vujanović i Boris Tadić

"Biće to prilika da detaljno razgovaramo o svim temama – i političkim i ekonomskim, kao i temama procesa koji su pred nama, u kojima nesumnjivo u integracionom smislu možemo da podelimo iskustva i vidimo šta je naš zajednički interes u saradnji koja će kandidovati te naše integracione ciljeve kao uspešne i dinamične," rekao je Filip Vujanović.

"To će biti prilika da kažem i zvanične stavove Srbije na crnogorskom tlu o svim bitnim pitanjima. Važna je ekonomska saradnja, važna je politička podrška, regionalna kooperacija. I važno je da se veze među ljudima ne prekidaju, zbog, nekada političkih nesporazuma," dodao je Boris Tadić.

Inače, do polovine sledeće godine predsedavanje Procesom saradnje u jugositočnoj Evropi predsedavaće Crna Gora, a 2011. predsedava-nje če preuzeti Srbija, koja će nastaviti da insistira na najintenzivnijoj mogućoj regionalnoj saradnji, zajedničkom približavanje EU, kao i intenzivnoj ekonomskoj i energetskoj saradnji, poručio je Tadić.

XS
SM
MD
LG