Linkovi

Najgora poplava u Južnoj Karolini u 1.000 godina


Poplava u mestu Kolumbija, Južna Karolina, 4. oktobar, 2015.
Poplava u mestu Kolumbija, Južna Karolina, 4. oktobar, 2015.

Guvernerka Južne Karoline Niki Hejli apeluje na stanovnike da ostanu kod kuće, jer dolaze, kako navodi, nove padavine i to najveće u istoriji te države.

Niki Hejli je danas izjavila da je ccak 61 centimetar kisse pao u nekim delovima drzzave na juzznoj americckoj obali Atlanskog okeana, ssto ovu oluju cini najgorom u poslednjih 1.000 godina.

Potoci su narasli u reke i svuda po državi su ogromna jezera. Guvernerka Hejli je apelovala na gradjane da ne izlaze napolje tek da bi pogledali šta se dešava i ukazala da stojeća voda potencijalno sadrži smrtonosne bakterije. Čak i neki spasioci su u nastojanju da pomognu ljudima zahvaćenim vodenom stihijom i sami bili u situaciji da zatraže pomoć.

Nekoliko velikih autoputeva je zatvoreno, uključujući delove Medjudržavnog autoputa 95 - ključnog za istočnu obalu Sjedinjenih Država, koji ide od Mejna do Floride. Škole, biznisi i državne kancelarije širom Južne Karoline su zatvoreni.

Do sada je izvešteno da je stradalo troje ljudi i predsednik Obama je proglasio vanredno stanje naredivši federalnim vlastima da pomognu u nastojanjima te države.

Meteorolozi predvidjaju da će se padavine u Južnoj Karolini nastaviti do utorka, ali ukazuju da nivo vode neće početi da opada pre kraja nedelje.

Ove padavine nisu vezane za uragan Žoakin. Ta oluja kategorije 2 je danas prolazila u blizini Bermudskih ostrva pošto je pogodila Bahame obilnim padavinama i snažnim vetrovima.

XS
SM
MD
LG