Linkovi

Soroš obustavlja upravljanje investicionim fondovima


Investicioni menadžer Džordž Soroš
Investicioni menadžer Džordž Soroš

Jedan od najpoznatijih investicionih menadžera, Džordž Soroš, saopštio je da planira da do kraja godine obustavi menadžment fondova drugih ljudi i vrati gotovo milijardu dolara ulagačima.

Soroš, koji idućeg meseca puni 81 godinu, rekao je danas spoljnim ulagačima učlanjenim u njegov Kvantum fond koji vredi 25 milijardi dolara, da će od sada upravljati samo porodičnom imovinom i da će spoljnim investitorima vratiti njihov novac. Kopredsednici tog fonda, Soroševi sinovi Džonatan i Robert, izjavili su da je ta odluka doneta kako bi se izbegle nove američke finansijske regulative koje bi primorale njihov fond da se, ukoliko nastavi da rukovodi imovinom koja ne pripada porodici, od narednog marta registruje kod Komisije za promet hartijama od vrednosti.

Tokom godina, Soroš stariji je sebe transformisao od špekulanta, koji je 1992. zaradio milijardu dolara kladivši se da će Engleska banka biti primorana da devalvira funtu, u jednog od najvećih svetskih filantropa. On je potrošio više od osam milijardi dolara svog bogatstva u cilju promocije demokratije i slobode govora, kao i poboljšanja obarzovanja i borbe protiv siromaštva širom sveta.

Soroš je takodje postao važna finansijska ličnost u političkim krugovima, često pomažući u finansiranju kampanja demokratskih političara i liberalnih ciljeva.

Soroš, koji je rodjen u Madjarskoj, završio je nakon Drugog svetskog rata Londonski ekonomski fakultet i već decenijama živi u Njujorku.

XS
SM
MD
LG