Linkovi

Soroševa fondacija zatvara kancelariju u Budimpešti


Fondacija za otvoreno društvo Džordža Soroša saopštila da će zatvoriti svoju kancelariju u Budimpešti i preseliti je u Berlin u odgovor na, kako je navedeno, "sve represivnije političko i pravno okruženje" u Mađarskoj.

U saopštenju se navodi da je do povlačenja fondacije došlo zbog najave mađarske vlade da će jedan od njenih prioriteta biti uvođenje zakonodavnih mera kojim se pooštravaju ograničenja za nevladine organizacije.

Vlada premijera Viktora Orbana najavila je donošenje novog zakona nazvanog “Stop Soroš” kojim će biti uvedene dodatne takse i zabrane rada za sve nevladine organizacije umešane u imigraciju.

Vlada je izrazila zabrinutost za nacionalnu bezbednost, a Orban je optužio Soroša za podrivanje evropskog kulturnog identiteta podsticanjem priliva sve većeg broja imigranata na kontinent.

Predsednik Fondacije za otvoreno društvo, Patrik Gaspard optužio je mađarsku vladu za klevetu i pokušaje da pogrešno predstavi rad te organizacije kako bi potisnula civilno društvo radi sticanja političke dobiti.

XS
SM
MD
LG