Linkovi

Hakerski skandal potresa Holivud


Neka od najpoznatijih imena Holivuda ponižena su u sajber ratu, koji je počeo kada je prošle nedelje hakovana elektronska pošta zaposlenih u Sony Pictures, a njihova prepiska dospela u javnost.

Filmska producentska kuća Sony Pictures prolazi kroz ponižavajući PR skandal pošto je u javnost procurela privatna elektronska pošta u kojoj su otkrivene neprijatne prepiske i mišljenja o nekim javnim ličnostima – od Holivuda do Bele kuće.

Na sinoćnjoj premijeri filma “Intervju” u Los Anđelesu nije bilo intervjua. Filmska producentska kuća Soni zabranila je novinarima pristup crvenom tepihu pred premijeru kontroverzne komedije o Severnoj Koreji.

Neka od najpoznatijih imena Holivuda ponižena su u ovom sajber ratu, koji je počeo kada je prošle nedelje hakovana elektronska pošta zaposlenih u Sony Pictures, a njihova prepiska dospela u javnost.

U centru skandala su dobitnik Oskara, producent Skot Rudin i predsednica Sony Pictures-a Ejmi Paskal, koji su navodno razmenili poruke o Anđelini Džoli nazvavši je minimalno talentovanom i razmaženom ženom sa ogromnim egom.

U prepisci su se između ostalog našle i rasističke šale na račun američkog predsednika Baraka Obame. Pred doručak sa predsednikom, Rudin i Paskal su se pitali kakav tip filmova Obama voli, pominjući samo filmove sa afroameričkim temama i glumcima. “Da ga pitam da li mu se dopao Đango?” napisala je Paskal.

“Ovo je skandal za odnose sa javnošću kakav Holivud nikada nije video”, ističe novinar Brent Lang iz časopisa "Variety"

Predsednica Sony Pictures-a Ejmi Paskal izvinila se u saopštenju u kojem je svoje komentare nazvala bezosećajnim i neprikladnim. Ona je napisala da prihvata punu odgovornost za to što je napisala i da se izvinjava svima koje je uvredila. Rudin je takođe izrazio izvinjenje i žaljenje zbog mejlova. Hakeri su navodno došli i do brojeva telefona holivudskih zvezda, podataka zaposenih u Soniju pa čak i do tajnih imena za zaštitu njihove privatnosti.

“Takva vrsta izloženosti je vrlo štetna”, kaže Lang.

Federalni istražni biro pokrenuo je istragu o tome da li je Severna Koreja umešana u sajber napad kao odmazda za novi film ove producentske kuće “Intervju” – priču o izmišljenom pokušaju atentata na predsednika Severne Koreje Kim Džong Una.

XS
SM
MD
LG