Linkovi

Više od 70 žrtava u Mogadišu


Poprište današnjeg bombaškog napada u glavnom gradu Somalije
Poprište današnjeg bombaškog napada u glavnom gradu Somalije

Međunarodna zajednica izražava zaprepašćenje posle eksplozije kamiona natovarenog eksplozivom u Somaliji u kojoj je poginulo najmanje 70 osoba, a ranjene desetine i desetine.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je izjavio da je "zgrožen" tako "podmuklim" napadom u Mogadišu, naglasivši da je "neshvatljivo da se nedužni napadaju tako bezosećajno". Pobunjenička organizacija al-Šabab je preuzela odgovornost, uz obrazloženje da su meta bili Somalska federalna prelazna vlada i mirovni čuvari Afričke unije koji joj pomažu.

Sjedinjene Države su osudile - kako se navodi - "potpuno nepoštovanje ljudskog života" koje iskazuje al-Šabab, dok je Britanija napad nazvala "podmuklim", a Francuska "gnusnim". Mnoge od žrtava su studenti koji su došli u Ministarstvo obrazovanja da vide rezultate ispita koji su polagali za dobijanje stipendije u Turskoj.

Očevici su izjavili za Glas Amerike da su dva napadača samoubica dovezla veliki kamion pred ulaz u ministarstvo i detonirala eksploziv oko 11 sati pre podne po lokalnom vremenu.

XS
SM
MD
LG