Linkovi

Solarni paneli - u plastičnoj kanti


Solarni paneli
Solarni paneli

Iako živimo u eri električne energije, mnogi ljudi u svetu ni danas nemaju struju jer ili žive u ratom razorenim područjima ili su isuviše siromašni da bi mogli sebi da priušte taj luksuz ili pak žive u predelima daleko od civilizacije. Neki još uvek žive nomadskim životom. Za sve njih bi možda rešenje bio prenosni, elastični, solarni generator dovoljno mali da može da stane … recimo u običnu, plastičnu kantu.

Plastične kante su jedan od predmeta koji se koristi širom sveta. Lake su za nošenje u ruci ili na glavi. One su poput malih ostava u koje može svašta da se strpa. I tečne i čvrste stvari, poput male savitljive solarne baterije. Rob Kembel je izvršni direktor kompanije SoloPower.

“Izlazak sa ovim rešenjem na tržište je veoma značajan pomak. To je proizvod koji je jednostavan, lak za upotrebu, prenošenje, veoma je izdržljiv i što je najvažnije, proizvodi struju.”

Solarne ploče su obično krute i učvršćene na jednom mestu. Za njihovo instaliranje je potrebno da znate da sledite uputstvo. Međutim elastična solarna ploča SoloBucket, proizvod kompanije SoloPower, može da se urola. Njena instalacija je veoma jednostavna i nije potrebno specijalno uputstvo.

Svaki konektor ima svoj kabl koji ne može da se veže ni za jedan drugi konektor, tako da su greške u povezivanju isključene.”

Napravljen tako da može da se koristi bilo gde, SoloBucket može da zadovolji neke elementarne potrebe: Da možete da upalite sijalicu, napunite mobilni telefon ili gledate TV program… (ali na nekom zaista malom ekranu).

“Na kraju dana, možete da ga urolate, vratite u plastičnu kantu i spremite u neki ćošak u kući dok vam ponovo ne zatreba”, kaže Kembel.

Kampbel kaže da su prednosti SoloBacketa isprobane u južnoj Africi i da očekuje da se pojave u prodaji, do kraja godine. Njegova kompanija sada radi na jačem modelu koji bi mogao da podnese veća opterećenja, poput napajanja strujom pumpi za vodu.

XS
SM
MD
LG