Linkovi

Sofija Knežević - zaljubljena u džez od malena


Sofija Knežević - zaljubljena u džez od malena
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Džez pevačica Sofija Knežević, poslednjih godina čest i drag gost humanitarnih koncerata u Vašingtonu, za Glas Amerike govori o toku svoje karijere i umetnicima koji je inspirišu...

Srpsko–američko medicinsko udruženje (SAMA) i Krug Orfelin nedavno su u Vašingtonu organizovali skup za prikupljanje sredstava za kupovinu ultrazvučnih aparata za bolnicu u Požegi. Poznata džez pevačica, Sofija Knežević, poreklom iz Srbije, došla je se svojom grupom iz Njujorka da doprinese svečanom raspoloženju.

Pošto je počela da peva kada joj je bilo svega tri godine, Sofija Knežević je već sa sedam godina, postala članica dečijeg hora Kolibri, i sa njim nastupala širom Evrope. Kako kaže, muzikom je počela da se bavi zahvaljujući bratu koji je u kuću doneo disk sa pesmama Ele Ficdžerald :

"Mislim da sam imala tri godine, ja sam se zaljubila u pesme na disku i jedna od mojih omiljenih pesama je "I want the waiter, with the water", vrlo je sličila dečijim pesmama i meni je to bilo jako interesantno, i taj Elin čisti, divni glas, koji je bio tako visok i koji se tako lako kretao preko melodija. Bio je vrlo dopadljiv meni kao maloj devojčici, i onda sam se preko toga zaljubila u džez polako, i već od šeste godine sam počela da učim džez pesme. “

Ta ljubav je polako rasla pa je Sofija završila srednju školu i fakultet za džez, a sada i sama predaje džez u Njujorškoj muzičkoj školi, učenicima uzrasta od 16 do 28 godina. Kako kaže:

Imam jednu interesantnu devojčicu koja je polu-Afroamerikanka, polu-Srpkinja, i ima jako interesantan glas, i mislim da mi je to jedina od učenica, preko koledža, koju imam, a da ima veze sa Srbijom. ”

Sofija Knežević navodi da je proputovala ceo svet :

"Imala sam sreću da u karijeru krenem rano i da preskočim razrede u srednjoj školi i osnovnoj školi da bih ubrzala školovanje, da bih brže stigla na fakultet, tako da sam upisala fakultet u 16 godina i završila sa 20 i to mi je dalo prostora da već kao mlada putujem svuda sa različitim bendovima, sa svojim bendom. “

Sofija kaže da je došla u Ameriku da bi završila magistraturu, ali je dobila posao pa je studije malo odložila. Ona veruje da su joj dve pesme donele najveći uspeh :

Don’t explain je čuvena pesma Billy Holliday, koju sam snimila za dokumentarac koji je RTS snimio o meni pre 4 – 5 godina. Ta pesma se ponovo pojavila u filmu mladog reditelja, Hadži-Aleksandra Đurovića – "Ljubav dolazi kasnije". A druga pesma je singl Lipstick, koji sam objavila pre dve godinei to je bila divna, letnja pesmica koja je bila jako popularna na radiju i TV, puštana je na MTV-u".

Sofija navodi da je trenutno zaokupljaju knjige na kojima radi :

“Prva je knjiga džez aranžmana srpskih uspavanki, a druga je knjiga džez aranžmana balkanskih izvornih i starogradskih pesama.”

Sofija dodaje da je prva od petoro dece u porodici, i da je od malih nogu pevala uspavanke braći i sestrama, tako da joj one uvek izazivaju topla sećanja na porodicu...

XS
SM
MD
LG