Linkovi

Socijaldemokrate pobedile na izborima u Rumuniji


Glasanje na izborima u Rumuniji
Glasanje na izborima u Rumuniji

Socijaldemokratska partija (PSD) pobedila je na parlamentarnim izborima održani u nedelju u Rumuniji, pokazuju u ponedeljak ujutro rezultati na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova.

Socijaldemokrate su na izborima osvojile oko 46 odsto glasova, a Nacionalna liberalna partija desnog centra sa više od 20 odsto osvojenih glasova završila je na drugoim mestu.

U parlament će ući i Savez Spasimo Rumuniju, nova partija koja je vodila kampanju zasnovanu na borbi protiv korupcije.

Izlaznost na izborima je bila 39,5 odsto, dva odsto manje nego na parlamentarnim izborima 2012.

Predsednik PSD-a Liviu Dragnea izjavio je sinoć posle objavljivanja prvih rezultata izlaznih anketa da Rumuni žele da se "osećaju kao kod kuće u svojoj zemlji" i da on želi da "Rumunija bude dobar dom za sve Rumune", prenosi Beta.

Dragnea je u aprilu osuđen na dvogodišnju uslovnu kaznu zatvora zbog krađe glasova na referendumu o smeni tadašnjeg predsednika Trajana Baseskua jula 2012. godine.

Rumuni su glasali na parlamentarnim izborima godinu dana pošto je bivši premijer, socijaldemokrata Viktor Ponta podneo ostavku na tu funkciju posle masovnih protesta.

Aktuelnu tehnokratsku vladu predvodi bivši komesar EU za poljoprivredu Dačian Čološ.

Rumunija je sa oko 19 miliona stanovnika jedna od nasiromašnijih zemalja Evropske unije (EU) i spada u red država koje su u najvećoj meri pogodjene korupcijom.

XS
SM
MD
LG