Linkovi

Tadiću podrška LDP, URS i Palme


Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma govori u prisustvu predsedničkog kandidata Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića u centru Jagodine. Palma je pozvao građane da u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja podrže Tadića
Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma govori u prisustvu predsedničkog kandidata Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića u centru Jagodine. Palma je pozvao građane da u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja podrže Tadića

Kampanja za drugi krug predsedničkih izbora nastavlja se punom parom. Kandidat DS Boris Tadić posetio je Jagodinu i okolna mesta, dok je Tomisav Nikolič iz SNS obišao Staru Pazovu. Analitičari u Srbiji ocenjuju da će na izborima pobediti onaj ko bolje bude animirao sopstvene birače.

Iza kandidata DS za predsednika Srbije Borisa Tadića pred drugi krug predsedničkih izbora stali su LDP i Čedomir Jovanović, URS, kao i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma. Predsednik DSS Vojislav Koštunica pisao je kandidatu naprednjaka Tomislavu Nikoliću, a Muamer Zukorlić poručio da neće podržati ni jednog, ni drugog kandidata.

Predsednik SPS Ivica Dačić rekao je očekuje razgovore sa Borisom Tadićem o vladi i podršci u drugom krugu izbora već danas ili sutra. Ukoliko postoji načelna saglasnost da DS i koalicija okupljena oko SPS nastave političku saradnju i u narednom periodu, ti razgovori mogu sa budu gotovi za 15 minuta i posle toga drugi razgovori neće ni biti potrebni, kaže Dačić.

Sam Tadić je iz Jagodine, gde je danas nastavio kampanju, poručio da prihvata poziv Tomislava Nikolića za TV duel:

"Samo nekoliko dana nas čeka do 20. Ako treba da imamo i više debata. Ja sam spreman da debatujem o svakom pitanju u Srbiji – da to bude i pitanje industrije, novih investicija, mirovne politike, reginalne, spoljne politike Srbije, pitanje tehnološkog razvoja, obrazovanja, pitanja školstva, novih tehnologija, poljopriovrede – svako pitanje je veoma važno za Srbiju", rekao je Tadić.

A kako je najavljeno iz SNS, na sutrašnjoj sednici glavnog odbora stranke, Tomislav Nikolić će kovertirati ostavku na mesto predsednika stranke, koja će biti aktivirana ukoliko bude izabran za predsednika Srbije. Uz poziv Tadiću na duel, Nikolić je danas pozvao i građane - da izađu na drugi krug predsedničkih izbora:

"Sad je ovo ponovljeni moj poziv građanima Srbije da učestvuju na izborima u drugom krugu iako više nema njihovog kandidata. Biće njihov predsednik neko posle tog drugog kruga. Neka odluče koga žele da bude predsednik. Ili da se nastavi agonija u kojoj smo živeli do sada, ili da izvedemo mnogo toga dobrog za građane Srbije, što može da ih pokrene i pomeri", rekao je Nikolić.

Na skupu održanom povodom sutrašnjeg praznika – Dana Evrope, šef Delgacije EU u Srbiji Vensan Dežer je poručio da Unija želi da nastavi putem proširenja, a Srbija je - prema njegovim rečima - oduvek bila deo evropske kulture:

"Mi želimo da se krećemo napred, a takođe i građani koji su to izrazili na ovim izborima u ogromnom broju. Čak 92 odsto partija koje žele pristup Srbije Evropskoj uniji su danas u parlamentu. Oni koji se tome suprotstavljaju ili su maginalizovani ili nisu ušli u parlament",
rekao je Dežer.

A prema prvim analizama, obojici predsedničkih kandidata bi išla na ruku veća izlaznost u drugom krugu – kao što je to bio slučaj kada su se Nikolić i Tadić borili na prošlim izborima 2008. godine. Pobedu na izborima 20. maja odneće onaj kandidat, koji bude uspešniji u motivisanju sopstvenih birača, da tog dana izađu i glasaju u drugom krugu izbora, ocenjuju analitičari u Srbiji.

XS
SM
MD
LG