Linkovi

Ban Ki-mun nosio Olimpijsku baklju kroz Soči


Predsednik MOK-a Tomas Bah predaje Olimpijsku baklju generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu pri dolasku štafete u Soči, 6. februara 2014.
Predsednik MOK-a Tomas Bah predaje Olimpijsku baklju generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu pri dolasku štafete u Soči, 6. februara 2014.

Generalni sekretar UN takodje je osudio diskriminaciju prema homoseksualnoj zajednici u Rusiji i apelovao na zaraćene strane širom sveta da poštuju „Olimpijsko primirje“.

Dan pred zvaničnog otvaranja zimskih Olimpijski igara, generalni sekretar UN Ban Ki-mun danas je nosio Olimpijsku baklju u Sočiju, na jednoj deonici štafete. Predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta, Tomas Bah predao je baklju Banu pored reke Soči, rekavši da mu je drago što ima priliku „da pošalje olimpijsku poruku mira i razumevanja“. Nešto ranije Ban je osudio diskriminaciju prema homoseksualnoj zajednici i apelovao na zaraćene strane širom sveta da poštuju „Olimpijsko primirje“.

Govoreći u Sočiju u sredu, Ban se indirektno osvrnuo na novi ruski zakon kojim se zabranjuje širenje „gej propagande“ medju mladima – što je, kako kritičari navode, zakon koji može da ima široko tumačenje i da se iskoristi za gušenje prava homoseksualaca u celini.

„Svi moramo da dignemo glas protiv napada na pripadnike LGBT zajednice. Moramo se usprotiviti hapšenju, pritvaranju i diskriminatornim restrikcijama sa kojima su suočeni.“

Uoči Olimpijade, ruske bezbednosne snage su i dalje u stanju visoke pripravnosti zbog mogućih terorističkih napada. Funkcioneri Američkog sekretarijata za unutrašnju bezbednost upozoravaju avio kompanije koje lete za Rusiju da obrate posebnu pažnju na tube pasta za zube, jer bi mogle da budu napunjene materijalom za pravljenje bombi. Neki sportisti koji su već u Sočiju kažu da se trude da apstrahuju strahovanja za bezbednost, nadvijena iznad Igara.

„Ne želim da slušam te stvari. Želim da se fokusiram na moju trku, a ne na to“, izjavio je švajcarski takmičar u sankanju Gregori Karidzijet.

„Za nas sportiste je lakše je jer možemo da odemo pravo iz Olimpijskog sela u centar „Sanki“, pa nema problema, osećam se veoma bezbedno“, kaže Martina Koher, švajcarska takmičarka u sankanju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je juče posetio Olimpijsko selo i rekao da bezbednost izaziva najveću zabrinutost, iako su, kako se procenjuje, dve milijarde dolara potrošene na dodatno jačanje mera bezbednosti. Islamski ekstremisti prete da će poremetiti održavanje Olimpijskih igara.
XS
SM
MD
LG