Linkovi

Cene benzina štete Obaminoj kampanji


Cene benzina štete Obaminoj kampanji
Cene benzina štete Obaminoj kampanji

U Sjedinjenim Državama, 2012. je godina predsedničkih izbora i, do sada, najveći deo pažnje je privlačila dugačka i razdorna trka za nominaciju Republikanske stranke između bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija i bivšeg senatora iz Pensilvanije Rika Santoruma. S druge strane, predsednik Barak Obama, pripremajući se za nadmetanje za ponovni izbor u novembru, ima dovoljno svojih problema.

Mit Romni predvodi republikansku trku ispred Rika Santoruma i voleo bi što pre da prebaci pažnju na Baraka Obamu.

"On je rekao da za tri godine, ako ne uspe da preokrene situaciju, neće tražiti drugi mandat. Mi smo ovde da to prihvatimo, zar ne? Tu smo da to naplatimo", istakao je Romni.

Trka republikanskih kandidata se pretvorila u njihove otvorene međusobne napade i verovatno će se nastaviti beskonačno, što bi prema mišljenju eksperata moglo da pomogne predsedniku.

Međutim, poskupljenje benzina u Sjedinjenim Državama smanjuje rejting predsednika Obame i predstavlja glavnu opasnost za njegov ponovni izbor. Ispred Bele kuće, turisti iz cele zemlje brinu zbog poskupljenja, ali se razlikuju u pogledu krivca.

"Cene su u ovom trenutku malo visoke dok sam vozio ovamo, što me je donekle pogodilo po džepu", kaže jedan turista, a drugi dodaje, "da sam predsednik, verovao bih da nešto mogu da uradim. Hoću da kažem da mora da postoji nešto što on može da uradi da pomogne u vezi sa benzinom.“

Jedna žena međutima kaže, "jasno mi je da je tu mnogo toga sa Iranom i Izraelom i svi spekulišu u vezi sa tim. Ne mislim da predsednik Obama ima sa tim išta lično.“

Predsednik Obama kaže da republikanci koriste pitanje benzina za pokretanje političkih napada.

"Tu ne postoji magično rešenje i svi koji vam govore drugačije u stvati i ne traže rešenje. Oni najverovatnije samo gledaju da iskoriste trenutni politički talas", poručuje Obama.

Negativan ton borbe na republikanskim primarnim izborima bi mogao da koristi Obami, kaže analitičar iz Kvinipijaka Piter Braun.

"Predsedniku verovatno pomaže to što su Gingrič i Romni i sada Santorum i Romni potrošili mnogo vremena na televizijske reklame koje negativno prikazuju njihove suparnike", smatra Braun.

Ipak, do novembra ima još mnogo vremena, kaže Henri Olsen, iz Američkog entreprajz instituta.

"Obama je u periodu u kojem je prihvatljivo da razmišlja o ponovnom izboru, ali u kojem mu ništa ne garantuje da će biti ponovo izabran. Obama bi trebalo da bude zadovoljan, ali ne bi trebalo da se uobrazi", ocenjuje Olsen.

Najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da bi Obama lako pobedio Rika Santoruma - ako bi on postao republikanski kandidat - ali da će trka biti mnogo neizvesnija ako kandidat Republikanske partije u novembru bude Mit Romni.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG