Linkovi

Koliko su koštali izbori u Srbiji?


Prema podacima organizacije Transparentnost Srbija, stranke su potrošile izmedju 10 i 11 miliona evra na TV oglašavanje, od čega najviše SNS - oko četiri miliona evra.

Koliko je koštala predizborna kampanja, kako su stranke trošile novac i ko je potrošio najviše - to su podaci koje pratila organizacija Transparentnost Srbija i danas ih saopštila javnosti.

Iako je protekla izborna kampanja trajala kraće nego 2012. godine, u njoj je potrošeno gotovo isto novca, a stranke su tokom predizborne kampanje potrošile 10 do 11 miliona evra za oglašavanje na TV stanicama sa nacionalnom pokrivenošću, izjavio je danas programski direktor organizacije Transparentnost Srbije Nemanja Nenadić.

Prema preliminarnim podacima Transparentnosti, SNS je za TV oglašavanje u predizbornoj kampanji potrošila najviše sredstava – oko četiri miliona evra, dodao je Nenadić:

"Pored SNS-a, koje sam pomenuo sa blizu četiri miliona evra, u apsolutnim iznosima imamo situaciju gde je koalicija oko SPS-a, po tim našim procenama imala oko 1,5 miliona evra investicija za TV oglašavanje, URS nešto preko miliona i 100 hiljada, LDP oko milion, blizu milion evra je Nova demokratska stranka."

Prema procenama Transparentnosti Srbija, oglašavanje svih stranaka preko bilborda u Beogradu koštalo oko dva miliona evra, a u te svrhe najviše je potrošila koalicija SPS-PUPS-JS.

Prateći pojavljivanje 27 javnih funkcionera tokom predizborne kampanje, u Transparentnosti ističu da su se oni pojavljivali 9,5 puta više tokom kampanje u promotivne svrhe nego u istom periodu prošle godine:

"Nismo uspeli za sve funkcionere da izrazimo procentualno koliki je rast te aktivnosti, jer neki nisu imali ni jednu takvu aktivnost 2013-te, a iznenada su im iskrsle desetine u ovoj godini. Što se tiče apsolutnih brojeva, u tim promotivnim aktivnostima vode Zorana Mihajlović sa 36 pojavljivanja, Goran Vesić sa 32, Vanja Udovičić 25, Siniša Mali 21."

Na današnjem predstavljanju rezultata monitoringa predizbone kampanje postavljeno je i pitanje da li ima indicija da je u kampanju na neki način ušao novac Miroslava Miškovića ili Darka Šarića, ali su iz Transparentnosti rekli da nemaju informacije o tome.
XS
SM
MD
LG