Linkovi

SNS negira nepravilnosti na izbornim mestima u Pećincima


Povodom incidenata koji su obeležili lokalne izbore u Pećincima u nedelju, oglasila su se i dva novinarska udruženja - NUNS i NDNV, koji su osudili pretnje i zastrašivanje medija, a pre svih Bete, Voicea i N1, koji su pratili tok glasanja.

Nakon niza incidenata koji su pratili lokalne izbore u opštini Pećinci, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je da, kada neka stranka osvoji 50, 60 ili 70 odsto više glasova od drugih, onda, kako je rekla, takvoj vrsti insinuacija nema mesta.

Posle mnogih prigovora o stranačkim obeležjima na biračkim mestima, o pritisku na birače da javno glasaju, novcu u biračkim kutijama, konačno i odluke posmatračke misije CRTA da napusti grad iz bezbednosnih razloga, Mihajlović ističe da se ne govori o nekoj tesnoj pobedi i maloj razlici u glasovima, već o 70 odsto glasova, koliko je SNS osvojila u Pećincima.

"Ja mislim da je to samo znak raspoloženja građana koji su glasali. A da li ćemo mi sad pokušavati da opet pronađemo i da govorimo o tome kako nešto možda nije bilo regularno, ili kako god - ja mislim da je glasanje građana to pokazalo", istakla je Mihajlović.

Lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac ocenio da su izbori u Mionici, Negotinu, Pećincima i Kostolcu održani u teškim uslovima, kao i da nisu tačne tvrdnje predsednika SNS-a da su funkcioneri DS-a bili na biračkom mestu u Pećincima.

"U ovom trenutku analiziramo. U Pećincima imaćemo pre svega više prigovora. U ostalim opštinama, i ako su postojale neregularnosti u danima pre izbora, i ako snimke na kojima je deljena razna pomoć, nažalost nemamo dokaze da se u tom danu, u toku izbornog procesa, kršila izborna volja građana", rekao je Šutanovac.

Povodom događaja u Pećincima i ometanja posmatračke misije CRTA, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot je napisao na tviteru da slobodno i neometano posmatranje izbornog procesa uliva poverenje u verodostojnost rezultata. Pokušaji zastrašivanja posmatračkih timova čine upravo suprotno, ukazao je Skot.

XS
SM
MD
LG