Linkovi

Snouden: Bio sam treniran kao špijun


Edvard Snouden (arhivski snimak)
Edvard Snouden (arhivski snimak)

Bivši američki obaveštajni analitičar, Edvard Snouden koji je obelodanio podatke o tajnim vladinim programima nadzora komunikacija izjavio je da je treniran kao špijun i da je učestvovao u tajnim misijama za američke obaveštajne službe u inostranstvu.

U intervjuu koji je s njim u Moskvi vodio Brajan Vilijams iz američke mreže NBC, prvom koji je dao američkim medijima, Snouden je odbacio tvrdnje kritičara da je bio samo analitičar nižeg ranga, rekavši da je radio pod izmenjenim imenom i identitetom. Delovi intervjua objavljeni su u utorak:

„Ono što pokušavaju da urade je da upotrebe odredjene funkcije koje sam imao da bi skrenuli pažnju sa moje ukupne karijere, to jest da sam radio tajno za Centralnu obaveštajnu agenciju, da sam radio tajno za Nacionalnu bezbednosnu agenciju i da sam radio za Odbrambenu obaveštajnu agenciju, kao predavač na njenoj Akademiji za kontraobaveštajnu obuku gde gde sam razvio načine i metode za zaštitu naših informacija i ljudi čak i u veoma neprijateljskim i opasnim okruženjim širom sveta. Stoga, kad kažu da sam bio samo niži sistemski administrator i da ne znam o čemu pričam mislim da je to dosta pogrešno.“

Snouden je radio kao kontraktor za Nacionalnu bezbednosnu agenciju kada je prošle godine otputovao za Hongkong sa dokumentima o detaljima programa za masovni nadzor komunikacija američkih gradjana od strane te agencije. Snouden je te podatke predao novinaru Glenu Grinvoldu, koji je o tome objavio izveštaj u britanskom listu Gardijan.

Snouden je zatim odleteo za Moskvu gde su mu ruske vlasti kasnije odobrile azil. Predstavnički dom Kongresa je prošle nedelje usvojio zakonski predlog o okončanju masovnog prikupljanja podataka o telefonskim razgovorima i internet aktivnostima Amerikanca od strane Nacionalne bezbednosne agencije.

Američki državni sekretar Džon Keri je, komentarišući Snoudenov intervju, rekao da bi bivši obaveštajac trebalo da smogne snage, da se vrati u SAD i suoči se sa optužbama za špijunažu. Keri je dodao da je Snouden izdao svoju zemlju i da joj je naneo značajnu štetu, dodavši da bi S nouden trebalo da "iznese svoj slučaj pred američkim narodom".
XS
SM
MD
LG