Linkovi

Snouden dobio azil, napustio aerodrom u Moskvi


Snoudenov advokat Anatolij Kučerena pokazuje dokument o privremenom azilu kojim se Edvardu Snoudenu omogućuje da udje u Rusiju.
Snoudenov advokat Anatolij Kučerena pokazuje dokument o privremenom azilu kojim se Edvardu Snoudenu omogućuje da udje u Rusiju.

Edvard Snouden, odbegli američki obaveštajac, dobio je privremeni azil u Rusiji i formalno ušao u tu zemlju iz tranzitne zone moskovskog aerodroma

Uprkos snažnom protivljenju SAD, Edvard Snouden, odbegli američki obaveštajac, dobio je privremeni azil u Rusiji iformalno ušao u tu zemlju iz tranzitne zone moskovskog aerodroma. Dok je Snouden, u izjavi koju je preneo vebsajt Vikiliks, izjavio da je odluka Moskve – pobeda pravde, portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da je Obamina administracija izuzetno razočarana korakom koji je načinila Rusija. On je rekao da Obama još nije odlučio da li će da otkaže planiranu posetu Moskvi u septembru, ali je rekao da Bela kuća preispituje svrsishodnost tog samita.

Na aerodromu Šeremetjevo, gde je Snouden proveo više od mesec dana, njegov advokat Anatolij Kučerena potvrdio je da je njegovom klijentu odobren zahtev za azil.

"Došao sam na aerodrom kako bi jedan predstavnik Imigracione službe mogao da mu uruči dokument kojim mu se odobrava privremeni azil na teritoriji Ruske Federacije. Upravo sam ga ispratio, on je napustio aerodrom, i uputio se na bezbednu lokaciju.”

Kučerena je naveo da su ruske vlasti odoborile jednogodišnji privremeni azil 30-godišnjem bivšem analitičaru američke obaveštajne službe. On je dodao da je Snouden odveden na tajnu i bezbednu lokaciju.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da Snouden može da dobije azil u Rusiji pod uslovom da prestane da otkriva američke poverljive podatke. Kučerena je naveo da je Snouden prihvatio taj uslov.

U izjavio koju je prenela organizacija Vikiliks, Snouden se zahvalio Rusiji što mu je dala azil, i izjavio da je ta odluka - pobeda pravde, uprkos pokušajima Obamine administracije da prenebregne medjunarodno i domaće pravo.

U Vašingtonu, članovi Kongresa sa ogorčenjem su reagovali na vest, upozoravajući da će odluka Moskve ostaviti ozbiljne posledice na američko-ruske odnose.

S druge strane, anketa u centru Njujorka pokazala je da Amerikanci imaju različita mišljenja o Snoudenovoj krivici I potezu Moskve.

Rusija je pokazala pravo lice. Šteta što se ovo dogodilo”, smatra Teri Smit iz Džejmstauna u državi Njujork.

“Znam da se Snouden u agenciji obavezao na ćutanje, i ne podržavam ideju odavanja ili prodaje tajni drugim zemljama. Ali isto tako mislim da je važno da se neko oglasi ako misli da se nešto loše dešava, čak i ako loše stvari radi njegova sopstvena zemlja”, ocenila je Pola Džordon iz Bostona.

“Ako je govorio istinu, potrebno mu je bezbedno utočište. Ali ja ne mogu da sudim da li on govori istinu. Medjutim, nemam primedbu ako smo mi u Americi radili nešto loše i on je to otkrio, ne vidim u čemu je tu problem”, rekao je u anketi Džo iz Atlante.

Pretpostavljam da su mu dali azil jer može da im oda američke tajne, što je naravno negativno za nas”, rekao je Njujorčanin Greg Braun.

Edvard Snouden sada ima pravnu dozvolu da živi, pa čak i radi, bilo gde u Rusiji u narednih godinu dana, van domašaja američkih tužilaca.
XS
SM
MD
LG