Linkovi

Snežna oluja u najmanje 24 države


Ljuta zima u SAD ne popušta. Više od 90 miliona Amerikanaca je pogodjeno najnovijom olujom.

Dok su aviokompanije do podneva već otkazale više od 2,000 letova, u najmanje 24 države, od Teksasa do Njujorka, ljudi su suočeni sa snežnim nanosima, poplavama i potpunim zamorom od zime. U prestonici Vašingtonu i okolini zatvorene su škole a ne radi ni federalna vlada.

Novi zimski talas već je uticao na vozače i pilote. Na njujorškom aerodromu Lagvardija jedan avion je skliznuo sa piste a povredjeno je više od 20 osoba.

Za to vreme, saobraćaj je bio zakočen duž 30 kilometara, na autoputu koji izgleda kao da je iz Nove Engleske ali je zapravo reč o drumu u Kentakiju. Nacionalna garda je pozvana da pomogne vozačima zarobljenim na drumu I donese im hranu i tople napitke.

Čak dvadeset tri automobila učestvovalo je u lančanom sudaru blizu Grinvila u državi Njujork… a četiri su zarobljena pod srušenom garažom u Spenserportu u državi Njujork, gde Tim Tomas radi 7 dana nedeljno da očisit krovove.

Bavim se ovim poslom 40 godina i nikad nisam imao toliko posla kao ove zime.”

U Dentonu u Teksasu pre snega je nastao led, za koji se veruje da je izazvao lančani sudar 7 automobila, i najmanje jedan smrtni slučaj. Jedan vozač u Minesoti imao je sreće što je ostao živ kada mu je ledena ploča probila šoferšajbnu.

Opasnost preti i od snega koji se topi. U Zapadnoj Virdžiniji, bujica je za nekoliko sekundi odnela jedan most. U Pensilvaniji su kuće uronjene u vodu.

Hiljade letova su otkazane, a putnici su suočeni i sa dugim kašnjenjima. Na aerodromu u Dalasu, jedan putnik je postavio na Tviter fotografije leda zbog kojeg su satima čekali poletanje.

Nekima ipak ide u prilog ovakvo vreme – dok gradjani masovno kupuju lopate, so i antifriz.

“Ma koliko da ni ja ne volim sneg i led, ovo je dobro za biznis”, kaže prodavac iz jedne gvoždjare.

Milioni učenika su danas ostali kod kuće pošto su škole zatvorene a još šest država se sprema za novu zimsku oluju.

XS
SM
MD
LG