Linkovi

Snežana Stanojković novi tužilac za ratne zločine


Snežana Stanojković izabrana je za novog tužioca za ratne zločine, a u Skupštini Srbije potvrđena su i dva sporazuma o zajmu, za podršku budžetu i obnovu objekata pravosuđa.

Za izbor Snežana Stanojković za tužioca za ratne zločine glasalo je 153 poslanika, protiv je bilo dvoje poslanika, 14 nije glasalo, od ukupno 169 pristunih poslanika u sali.

Parlament je potvrdio Sporazum o 182,6 miliona evra zajma od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao podrška budžetu, kao i Finansijski ugovor o 26 miliona evra zajma od Evropske investicione banke za unapređenje objekata pravosudnih organa.

Novoizabrani tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković radila je kao zamenik tužioca u Tužilaštvu za ratne zločine od 2010. godine i dobila je najviše ocene Komisije Državnog veća tužilaca prilikom odabira kandidata za izbor.

Stanojković je rođena 25. marta1969. godine, a diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 1997. godine, pravosudni ispit položila je pet godina kasnije.

Ona je prvi put izabrana za zamenicu tužioca 2009. godine u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Naredne godine upućena je u Tužilaštvo za ratne zločine, u kom je od 2008. radila kao tužilačka pomoćnica.

Bila je kandidat za tužioca za ratne zločine u decembru 2015, ali tada niko od njih nije dobio potrebnu većinu glasova za izbor.

U septembru 2016. Državno veće tužilaca uputilo je Vladi listu sa imenima troje kandidata za tužioca ratne zločine, da bi dva meseca kasnije javno pozvalo Vladu da na prvoj narednoj sednici konačno razmotri te predloge. Listu od dva kandidata za tužioca za ratne zločine Vlada je Skupštini uputila tek 24. aprila.

Stručna javnost, nakon proglašenja Snežane Stojković za kandidata za tužioca, nije pozitivno reagovala na njen odabir, ustvrdivši da je njen program odlikuje "patriotsi pristup zločinima".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG