Linkovi

Snažan zemljotres na Aljasci, ukinuta upozorenja na cunami


Aljaska i zapadna obala, od Kanade do južne Kalifornije, bili su danas u stanju pripravnosti zbog mogućeg cunamija, nakon što je podvodni zemljotres jačine 7,9 stepeni Rihterove skale pogodio područje blizu obale Aljaske. Upozorenja na cunami su kasnije ukinuta, ali su stanovnici priobalnih područja na Aljasci ipak bili primorani da se evakuišu.

Stanovnike Kodijaka, na Aljasci, rano u utorak su probudile sirene. Nakon što je povodni zemljotres jačine 7,9 stepeni, pola sata posle ponoći po lokalnom vremenu pogodio područje blizu obale Aljaske, izdato je upozorenje na cunami.

“Bio sam budan i kuća je počela da se trese, i to je dugo trajalo”, naveo je jedan od stanovnika ostrva.

Policija je ubrzo savjetovala građane da se evakuišu i potraže sklonište na većoj nadmorskoj visini.

"Želim sve da podsjetim: Ovo nije vježba, već stvarno upozorenje na cunami. Svi treba da se evakuišu na najmanje 30 metara iznad nivoa mora…parking srednje škole, brdo ili planina su bezbjedni. Svi treba da napuste domove i odu na bezbjedno”.

U pojedinim priobalnim mjestima, formirale su se i duge kolone automobila. Posle snažnog zemljotresa, u stanju pripravnosti zbog mogućeg cunamija bio je i veći dio američke zapadne obale.

Vlasti San Franciska savjetovale su stanovnike koji žive blizu okeana ili zaliva da se pripreme za evakuaciju, ali je upozorenje kasnije ukinuto.

Epicentar zemljotresa bio je u plitkoj vodi, oko 280 kilometara od obale Aljaske. Snažni potresi nisu neuobičajni za tu saveznu državu, koja je seizimički veoma aktivna. Prema podacima seizmoloških službi, tokom posljednjeg vijeka zabilježeno je 11 zemljotresa jačine 7 stepeni Rihterove skale ili više.

Najsnažniji zemljotres, ikada zabillježen u Sjedinjenim Državama, jačine 9,2 stepena upravo je pogodio Aljasku u martu 1964. godinu. Potres je pokrenuo plimske talase od više od 30 metara, a poginula je 131 osoba.

XS
SM
MD
LG