Linkovi

Tri nova potresa kod Petrinje, u subotu Dan žalosti u Hrvatskoj


Srušene kuće u Petrinji
Srušene kuće u Petrinji

U Petrinji u Hrvatskoj u sredu ujutru zabeležena su tri nova, jača potresa, saopštila je Seizmološka služba Hrvatske. Zemljotresi su bili jačine 4,7, 4,8, i 3,9 stepeni po Rihteru.

Okolinu Petrinje u utorak je pogodio zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihteru u kojem je stradalo najmanje sedam osoba, a najmanje 26 je povređeno. Materijalna šteta je ogroma.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada Hrvatske usvojiti odluku da subota, 2. januar u toj zemlji bude Dan žalosti, prenosi N1.

Hrvatski premijer rekao je da će biti upućena hitna novčana pomoć u iznosu od 16 miliona evra pogođenim područjima.

Kako prenosi RTS, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je pismo Vladi u kojem je zamolio da se milion evra iz slobodnih sredstava prebaci Vladi Hrvatske kao pomoć.

"Spremni smo da pružimo svaku vrstu pomoći. Želim da se Hrvatska brzo oporavi, da brzo obnovi sve objekte", rekao je Vučić.

Stanovnici Petrinje na ulici, ispred srušenih kuća
Stanovnici Petrinje na ulici, ispred srušenih kuća

Nakon razornog zemljotresa u utorak, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je da u gradu nema vode, ni struje.

"Odjednom ti se sruši grad i više nema grada", rekao Dumbović.

"Borba je za vrtić, za dom starih, nemamo infomacije da li je u nekim srusenim zgradama ima blokiranih ljudi. Tražimo jednu zaposlenu gradske uprave, ne znamo gde je”, kazao je on, prenosi N1.

Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC) procenio je da je potres u Petrinji magnitude 6,3 prema Rihterovoj skali osetilo šest miliona ljudi.

Potres se osetio i u Srbiji i BiH.

Prema podacima sajta EMSC, nezavisne naučne organizacije za praćenje seizmološke aktivnosti, epicentar potresa snage 6,3 po Rihterovoj skali bio je 44 kilometra jugoistočno od glavnog grada Hrvatske, Zagreba, odnosno devet kilometara zapadno-jugozapadno od Siska, na području Petrinje, oko 12.20 sati.

U prestonici Zagrebu građani su zbog opasnosti od potresa izašli na gradske ulice.

Nakon glavnog potresa, usledila su još dva slabija snage oko četiri stepena. Seizmolozi upozoravaju da se očekuje dalje podrhtavanje tla.

Snažan zemljotres pogodio je Zagreb i okolna područija u martu ove godine, a tlo se pomeralo i u ponedeljak.

Nuklearna elektrana Krško obustavila rad

Rad nuklearne elektrane Krško u Sloveniji, pokraj granice sa Hrvatskom, danas je preventivno zaustavljen, što je kako su objasnili iz nuklearke, uobičajeni postupak u slučaju jačih prirodnih nesreća, poput zemljotresa, koji je pogodio Hrvatsku, prenela je agencija STA.

Elektrana je građena tako da bude otrporna na puno jače potrese od onih koji su dosad zabeleženi u Sloveniji ili Hrvatskoj.

Njena konstrukcija izdržala bi udar od 7,9 stepeni, koliko je bio jak najrazorniji potres na području današnje Slovenije, koji se dogodio u okolini Idrije.

XS
SM
MD
LG