Linkovi

Nekoliko potresa u Zagrebu, dete u kritičnom stanju


U zemljotresu u Zagrebu oštećene su stotine objekata
U zemljotresu u Zagrebu oštećene su stotine objekata

U Zagrebu se oko 4 sata popodne osetio novi zemljotres. Agencija Asošiejted pres javlja da je povređeno 16 osoba, a jedno 15-godišnje dete je u kritičnom stanju.

Dva snažna zemljotresa pogodila su jutros glavni grad Hrvatske.

Prvi snažni potres jačine 5,3 stepena osetio se u 6:24, a drugi jačine 5 u 7:01 ujutru, prenose mediji. Evropski-mediteranski seizmološki zavod objavio je da je epicentar prvog potresa bio sedam kilometara severno od Zagreba, a drugog 10 kilometara severno od glavnog grada.

Prema informacijama sa terena, prijavljeno je oštećenje na više od 600 zgrada.

Uništen automobil u centru Zagreba
Uništen automobil u centru Zagreba

"Trajalo je više od 10 sekundi i najjači je potres koji sam ikada osetio", rekao je za Rojters jedan od svedoka i dodao da se dogodilo nekoliko naknadnih potresa.

Reporter te novinske agencije video je da su neke zgrade padale na ljude koji su bežali iz svojih stanova u Zagrebu. U nekim delovima grada nestalo je struje.

Vlada Hrvatske apelovala je na građane da, pošto su izašli na ulicu, drže potrebno rastojanje jedni od drugih zbog pandemije koronavirusa.

Kako je za HRT rečeno u Zagrebačkoj nadbiskupiji, pao je i vrh južnog tornja na Zagrebačkoj katedrali.

U snažnom zemljotresu oštećena je i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu, saopštava Srpska pravoslavna crkva. Niko od sveštenika i njihovih porodica nije povređen.

"Kao da je cela zgrada krenula niz ulicu"

Alana Bergera, IT stručnjaka, zemljotres je sa suprugom i malom ćerkicom naglo probudio i isterao iz stana koji se nalazi kod zagrebačkog Kvaternikovg trga.

Ostatak jutra proveli su u automobilu, koji ih je na parkingu dočekao ozbiljno oštećen od nekoliko cigli koje su pale sa dimnjaka kuće.

Inače, nakon nekoliko prolećnih dana, ovog jutra je u Zagrebu padao slab sneg, uz hladan vetar.

Automobili uništeni u centru Zagreba nakon snažnog zemljotresa, 22. marta 2020.
Automobili uništeni u centru Zagreba nakon snažnog zemljotresa, 22. marta 2020.

"Koliko se ovo ljuljalo! To nikad nisam osetio, ni blizu. Osetio sam razne potrese, ali ovako nešto - nikada. To je bilo strava i užas! Ležiš u krevetu, oko 6 ujutro, i samo osetiš da se kuća miče, kao da je cela kuća 'ubacila u prvu' i krenula da se vozi niz ulicu", rekao je Berger za Glas Amerike.

Zgrada iz koje su pobegli je takođe pretrpela oštećenja, ispucali su zidovi i dimnjak je iskrivljen, "kao toranj u Pizi". "Moraćemo da pazimo kad tu budemo prolazili, dok se ne bude popravilo", kaže on.

U njihovom stanu, popadale su boce pića sa polica, a kod Alanovo oca u susednom stanu ceo ormar se izvrnuo, pao na ogledalo i polomio ga, priča Alan.

"Sve se to kod nas da popraviti, ali sada u ovoj situaciji sa koronom - ovde je krenula u galopirajuću fazu - i majstori jednostavno ne rade. Sve će ovo tek na leto verovatno biti popravljeno. Do tada ćemo morati biti u tome kako je", kaže Berger.

"Ovo se može desiti bilo gde. Ovo je trusna zona i svuda se može desiti. Korona, sad ovo... Još samo najezda skakavaca da nas zadesi", zaključuje Berger u razgovoru za Glas Amerike.

Nešto nakon podneva, on je ostavio suprugu i bebu u zagrejanom automobilu, a sam se vratio u stan da bi počeo da čisti posledice potresa.

Vojska pomaže građanima

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević naložio je Hrvatskoj vojsci da pomogne u sanaciji štete posle zemljotresa u Zagrebu i raščššćavanju ruševine od Trga bana Jelačića Ilicom do zapadnog dela grada, kao i da pomogne porodiljama da se sa bebama premeste iz Klinike u Petrovoj u novopostavljen šator u KB Dubrava.

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović izjavio je da je vojska već na Ilici i da radi na raščišćavanju ruševina.

Pripadnik hrvatske vojske pomaže sugrađanki i njenoj porodici nakon snažnog zemljotresa u Zagrebu, Hrvatska, 22. marta 2020. (AP Photo/Darko Bandic)
Pripadnik hrvatske vojske pomaže sugrađanki i njenoj porodici nakon snažnog zemljotresa u Zagrebu, Hrvatska, 22. marta 2020. (AP Photo/Darko Bandic)

Svi su u pogonu, dao sam nalog da se digne HV, na raspolaganju smo da pružimo pomoć gradu Zagrebu. Naš je zadatak je, kao deo sistema državne sigurnosti, pomoći našim građanima kad je najteže, rekao je Krstičević.

Pripadnici HV pružaju pomoć bolesnicima i pomažu bolnicama u Zagrebu - Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Petrovoj i Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević", kako bi se stanje što pre normalizovalo.

XS
SM
MD
LG