Linkovi

Smrtonosna eksplozija kamiona-bombe u Kabulu


Radnici javnih preduzeća čiste ulicu ispred nemačke ambasade nakon samoubilačkog napada u Kabulu, 31. maja 2017.
Radnici javnih preduzeća čiste ulicu ispred nemačke ambasade nakon samoubilačkog napada u Kabulu, 31. maja 2017.

Veliki kamion-bobma eksplodirao je u sredu ujutro u glavnom gradu Avganistana ubivši najmanje 90 i ranivši više od 300 ljudi.

Bezbednosni zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti, rekli su Glasu Amerike podatke o broju žrtava satima nakon eksplozije. Ranije, portparol avganistanskog Ministarstva zdravlja pomenuo je da je mrtvih 80, uz napomenu da bi mogao da raste.

Bomba je eksplodirala u centralnoj oblasti Kabula, Vazir Akbar Kan, u kome se nalaze sedišta diplomatskih misija i vladine kancelarije, oštetivši desetine vozila i okolnih zgrada. Avganistanski zvaničnici rekli su da je eksploziv bio spakovan u kamion-cisternu za odvoženje otpadnih voda.

U blizini ambasade Nemačke

Bombaški napad dogodio se u oblasti nedaleko od nemačke ambasade. Na fotografijama koje kruže društvenim mrežama može se videti da je eksplozija pretvorila deo diplomatske misije u ruševine. Nemački ministar inostranih poslova, Zigmar Gabriel, napisao je na Tviteru da su avganistanski čuvari među poginulima i da je jedan broj zaposlenih povređen.

Eksplozija je dobrim delom uništila okolne zgrade, među kojima i sedište Rošan, vodeće telekomunikacione kompaije u Avganistanu.

Avganistanac ispred mesta eksplozije u Kabulu, 31. maja 2017.
Avganistanac ispred mesta eksplozije u Kabulu, 31. maja 2017.

Avganistanske bezbednosne snage ubrzo su orkužile oblast, a stigle su i međunarodne trupe na mesto napada kako bi pomogle u spašavanju.

Avganistanska televizija pokazala je desetine ambulantnih kola kako odvoze povrđene do bolnica, uključujući i žene.

Preuzimanje odgovornosti

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Talibani su negirali umešanost, rekaviši da ta pobunjenička grupa nema ništa sa bombaškim napadom, niti sa bilo kojim napadom koji ima za cilj civile. Ta grupa nedavno je intenzivirala napade na avganistanske bezbednosne snage, ubivši i ranivši znatan broj njih.

Islamska država preuzela je odgovornost za napade na ciljeve visokog profila u Avganistanu poslednjih meseci, uključujući i smrtonosni samoubilački napad na najveću vojnu bolnicu u Kabulu, u martu.

U tom napadu ubijeno je najmanje 50 ljudi, uključujući i vojnike i doktore.

Video: Neobrađeni materijal sa mesta napada

Video Footage From Scene of Kabul Bombing
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Osude

Avganistanski predsednik Ašrav Gani osudio je eksploziju u sredu kao "nehumnan i kukavički napad" na nedužne civile u svetom islamskom mesecu Ramadana.

Vojna misija NATO-a, koju predvode SAD, saopštila je da napade "demonstrira potpuno nepoštovanje civila i pokazuje varvarsku prirodu neprijatelja avganistanskog naroda".

Susedni Pakistan takođe je osudio teroristički napad, rekavši da je izazvao štetu na rezidenciji pakistanskih diplomata i da je izazvao povrede kod nekih službenika.

"Narod i vlada Pakistana izražavaju svoje iskreno saučešće vladi i narodu Avganistana i ožalošćenih porodica", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova.

Ovo poslednje nasilje dolazi u trenutku kada se predsednik Gani priprema da bude domaćin susednih i zemalja regiona u Kabulu sledeće nedelje na kojoj će se raspravljati o načinima okončanja rastućeg smrtonosnog konflikta u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG