Linkovi

Smitsonijan: Sačuvajmo Dorotine cipelice


Smitsonijanov Nacionalni muzej američke istorije pokrenuo je kampanju grupnog finansiranja preko sajta Kikstarter da bi se sačuvale cipelice sa rubinima koje je nosila Džudi Garland u filmu iz 1939. u filmu Čarobnjak iz Oza.

Crvene cipele, koje su jedan od najpopularnijih eksponata ovog muzeja više od 30 godina, izradjene su pre skoro 80 godina u studiju Metro Goldvin Majer. Kao i veći deo predmeta koji se izradjuju za potrebe neke filmske ili pozorišne produkcije, nisu bile napravljene da bi dugo trajale. Sada muzej želi da uglača šljokice koje su vremenom izbledele, očisti konac koji se izvukao i napravi najsavremeniju vitrinu u kojoj bi se Dorotine cipelice čuvale za naredne decenije. Smitsonijan se nada da će za mesec dana prikupiti 300.000 dolara. Kampanja #KeepThemRuby je uspešno startovala prikupivši više od 100.000 dolara u prva dva dana.

Inače, Smitsonijanovi muzeji dobijaju sredstva iz federalnog budžeta ali često traže privatne ili korporativne donacije za velike projekte koji nisu pokriveni budžetom. Ovo je Smitsonijanova druga kampanja na Kikstarteru.

2015. Nacionalni muzej vazduhoplovstva i svemirskih letova okrenuo se ovom sajtu za skupljanje donacija da bi sačuvao svemirsko odelo koje je astronaut Nil Armstrong nosio kada je hodao po mesecu. Željenih 500.000 dolara je prikupljeno za pet dana a na kraju je prikupljeno čak 719.779 dolara od oko devet i po hiljada donatora.

XS
SM
MD
LG