Linkovi

Smenjena direktorka RTCG, reagovala i EU


Sjednica Savjeta RTCG (rtcg.me)
Sjednica Savjeta RTCG (rtcg.me)

Generalna direktorica RTCG Andrijana Kadija u četvrtak je smijenjena sa te funkcije. Kadijino razrešenje, tajnim glasanjem, podržalo je šest članova Savjeta, dok su dva bila protiv. Za vršioca dužnosti generalnog direktora RTCG, Savjet je izabrao Božidara Šundića.To je kulminacija dešavanja u crnogorskom Javnom servisu, a prethodile su joj smjene članova Savjeta i optužbe da vlast želi staviti TVCG pod kontrolu.

Inicijativu za razrješenje Kadije, podnio je član Savjeta, Mimo Drašković, koji je u obrazloženju naveo da je ugovor između RTCG i Centra za građansko obrazovanje koncipiran suprotno međunarodnim odredbama nezavisnosti Javnog servisa i Zakonu o RTCG.

Drašković je naveo da članovi Savjeta trpe pritisak pojedinih medija i NVO, ali i nekih bivših članova Savjeta. Kadija je kazala kako je svjesna da se ne može odbraniti od unaprijed donešene odluke, te da je odluka o smjeni nezakonita. Ona je ocijenila da ugovor sa CGO nije donio nikakvu štetu, već samo dobro za RTCG.

Ona je dodala da je kriva jer je apolitična, kao i da RTCG nikada nije bila nezavisnija. Predsjednik Savjeta, Ivan Jovetić, kazao je da TVCG mora biti apolitična i profesionalna.

Dok je trajala sjednica Savjeta, ispred zgrade RTCG održan je protest pod nazivom "Nezavisni javni servis i tačka". Vlast želi da povrati RTCG pod svoju kontrolu, poručili su organizatori i saopštili da ne brane generalnu direktoricu Andrijanu Kadiju, već princip nezavisnosti Javnog servisa.

Dragoljub Vuković iz Media centra poručio je kako je cilj vlasti da povrati RTCG pod svoju kontrolu.

"Oni koji nijesu bili pod kontrolom vlasti istjerani su iz Savjeta. Ne branimo Kadiju i Mićunovića već nezavisnost Javnog servisa i pravo građana da kontrolišu vlast", naveo je Vuković.

Izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović-Marković ocijenila je kako vlast zarobljava institucije, i želi da cijeli sistem radi za njihove privatne interese.

"Žele da RTCG bude pod njihovom kontrolom. Sada svi znaju da je car go", kazala je ona.

Organizatori protesta su poručili da bi svi članovi Savjeta trebalo da podnosu ostavke. Skup je oragnizovala NVO Media centar a podržali NVO Akcija za ljudska prava i Društvo profesionalnih novinara Crne Gore. Prisustvovali su i predstavnici pojedinih opozicionih partija u Crnoj Gori.

"Smjena protiv slobode medija"

Smjena generalne direktorice Radio televizije Crne Gore ide protiv slobode izražavanja i slobode medija koje su osnovne vrijednosti Evropske unije (EU) i krucijalni element procesa pristupanja Crne Gore EU i važno privremeno mjerilo koje treba da bude ispunjeno za pregovaračko poglavlje 23, saopšteno je iz Evropske unije, a prenosi Portal TVCG.

"Crnogorske vlasti su ograničene svojim obavezama prema evropskim vrijednostima i standardima. Takođe je potpuno neprihvatljivo da se EU grant koji podržava profesionalnost RTCG zloupotrebljava kao argument da se otpusti menadžment RTCG", navodi se izjavi koju potpisuje Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU.

XS
SM
MD
LG