Linkovi

Smenjena direktorka RTCG za Glas Amerike: Moj grijeh je što sam apolitična


Smenjena direktorka RTCG Adriana Kadija

Smijenjena generalna direktorica RTVCG Andrijana Kadija u razgovoru za Glas Amerike kaže da je smijenjena od onih kojima nije potreban nezavisan, profesionalan i objektivan Javni servis. Kazala je da je njen grijeh to što je apolitična i nije željela partijski Javni servis.

Doskorašnja generalna direktorica RTCG Andrijana Kadija, od smjene koja se desila u prošli četvrtak, nije govorila za medije, uprkos brojnim pozivima. Od dana kada je odluku Savjeta RTVCG da je smijeni označila kao “unaprijed donešenu”, a za tu kuću saopštila da “nikada nije bila nezavisnija”, za Glas Amerike prvi put govori o razlozima njene smjene.

"Mislim da je smjena pripremana duži vremenski period. Naime, od oktobra, kada se počelo raditi na smjeni određenih članova Savjeta, u kružocima se pričalo kako nekome ne odgovara politika koju vodi Javni servis. Ustvari, Javni servis nije vodio nikakvu politiku, osim što se bavio profesionalnim novinarstvom. Svako ko je pratio priče o Javnom servisu u proteklih šest-sedam mjeseci, znao je da će se ovo završiti na ovakav način. Moj grijeh je što sam apolitična i što nijesam dozvolila da se Javni servis pretvori ni u privatni, ni u partijski Javni servis – i to je glavni problem. Da sam htjela da zadržim ovu funkciju, da mi je bilo stalo do nje, mogla sam lako da pronađem put do toga. Međutim, smatram da smo išli pravim putem – putem profesionalizacije, a ne politizacije. To nijesam dozvoljavala i završila sam ovako".

Šta se to, zapravo, dešavalo u TVCG u periodu kada je ona bila generalna direktorica?

"Dešavala se prava profesionalizacija. Pokušali smo da ljudi rade po profesionalnim standardima, da ne budu politički opterećeni, jer nam nije bilo važno ko kome pripada i ko za koga glasa, jednostavno, gradili smo Javni servis svih građana, bez obzira na njihova politička, vjerska i druga opredjeljenja."

Trenutno, izabran je novi v.d. generalnog direktora, koji je već najavio određene smjene. Meni je u ovom trenutku jedino važno da urednički tim, na čelu sa direktorom TV Vladanom Mićunovićem, uspije da izdrži što duže, iako se ne nadam da će im to biti omogućeno. Očekujem da već u narednu sedmicu ili dvije, dođe do promjene i uređivačke politike, kazala je Kadija.

Kome je to u interesu da se uređivačka politika promijeni i ko, zapravo, stoji iza njene smjene?

"Mislim da je lako izvesti zaključak da je smjena izvršena od onih kojima nije odgovarao ovakav Javni servis, jer Crnoj Gori u ovom trenutku očigledno ne treba Javni servis svih građana koji bi bio objektivan, nezavisan, tačan… Očigledno da su Crnoj Gori potrebni navijači, pa možete i sami zaključiti kome su potrebni", objasnila je Kadija.

Zbog Kadijine smjene, reagovali su Stejt Depertment, EU, OEBS…A kako su reagovali crnogorski novinari, posebno oni koji su radili sa Kadijom?

"Zaista sam ponosna što je međunarodna zajednica prepoznala da sam radila nešto za šta ja i sada vjerujem da je ispravno, časno, profesionalno… Kolege iz određenih medija to su prepoznale i podržale i zaista sam im zahvalna na toj vrsti solidarnosti, posebno što se to kod nas ne dešava često. Što se tiče kolega iz TVCG, vrijeme će pokazati da li je to što sam ja radila bilo dobro. Ne bih da komentarišem njihovo držanje. Neka svako odgovara za svoje postupke"

Kakvu TVCG, nakon ove smjene, građani mogu očekivati?

"Ne znam, ne bih da prejudiciram. Znam samo kakvu su imali dok sam ja bila na čelu RTCG, a vrijeme će donijeti možda i nešto bolje nego što ja mislim".

Kadija je ponovila da novinari u TVCG nikada nijesu imali veću slobodu, te da nije smjenjena zato što je radila lošije radila od prethodnika već zato što je, kaže, nepodobna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG