Linkovi

Odeća budućnosti u Merilendu


Jedan od eksponata studenata Umetničkog koledža Merilendskog instituta
Jedan od eksponata studenata Umetničkog koledža Merilendskog instituta

Odeća budućnosti razlikovaće se od današnje. Možda ne po boji i stilu, ali svakako po osobinama tkanina. Haljine, košulje i pantalone moći će da nam smanjuju nivo stresa ili da menjaju boju u zavisnosti od našeg raspoloženja - barem sudeći po eksponatima izloženim nedavno na Umetničkom koledžu Merilendskog instituta.

"Mislim da su današnje venčanice zastarele i da bi trebalo da budu intersantnije nego što jesu. Previše su tradicionalne".

Iz tog razloga student na Umetničkom koledžu Merilendskog instituta, Metju Reding, kreirao je venčanicu od tkanine u koju su utkani vodootporni mikroprocesori.

"Ovo crveno služi za programiranje svetla, motora i raznih senzora koji reaguju na pokret, svetlo i temperaturu. Ovo plavo su servo-motori koji mogu da se programiraju tako da sa njima mogu da se rade razne kinetičke aplikacije", kaže Metju Reding.

Njegova koleginica Veronika Olsen kreirala je jaknu koja, kako kaže, reaguje na nivo stresa onoga ko je nosi. Specijalni senzor u rukavu meri provodljivost koja zavisi od stepena znojenja.

"Programirala sam procesor koji, kada telo dostigne određeni nivo stresa, aktivira uređaj koji pušta preko slušalica muziku u binauralnom ritmu koji vas opušta", kaže Veronika.

Tabor Baranti koristi mikroprocesor kako bi njena odeća menjala boju
Tabor Baranti koristi mikroprocesor kako bi njena odeća menjala boju

Profesorka na odseku za tekstil, Anet Kauenberg, pokrenula je pre dve godine laboratoriju za istraživanje pametnih tkanina, kombinujući tradicionalno znanje sa modernom tehnologijom.

"Mislim da je to budućnost. Svi znamo da su tehnologija i uređaji sve manji, sve flaksibilniji i da sada mogu da se integrišu sa tkaninom. To će imati ogroman uticaj na spoj između umetnosti, tehnologije i mode", kaže profesorka Kauenberg .

Tabor Baranti došao je na ideju kako iskoristi tkaninu koja menja boju.

"Dinamično je, pa ako poželite da danas imate crvenu odeću programiranjem mikroprocesora možete da je promenite iz zelene u crvenu", kaže Tabor.

Saša de Konink kaže da je želela da kreira, kako je naziva, "performans odeću" koja emituje muziku.

"Preko provodljivih vlakana prelazi se kašikom, a jačinom pritiska na tkaninu menjaju se ovi brojevi koji kontrolišu jačinu zvuka", kaže Saša.

Nila Juan prikazala je kožnu jaknu sa svetlećim diodama, kakvu kaže da bi rado nosila na nekoj zabavi.

"Sve što su studenti do sada radili su prototipi i za sada su još u toj fazi", kaže profesorka Anet Kauenberg.

Ali profesorka Kauenberg dodaje da će elektronske tkanine naći široku primenu i da imaju potencijal da unesu revoluciju u industriju mode.

XS
SM
MD
LG