Linkovi

Smanjenje naknada ustavno, majke nastavljaju protest


Protest majki ispred Skupštine Crne Gore
Protest majki ispred Skupštine Crne Gore

Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su umanjeni iznosi trajnih naknada za majke sa troje i više djece, u skladu su sa Ustavom, saopštio je u petak Ustavni sud Crne Gore. Korisnice tih naknada, protestuju od 2. marta ispred crnogorskog parlamenta, a neke od njih već 10 dana štrajkuju glađu koji je u petak prekinut.

Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti u skladu su sa Ustavom, odlučio je Ustavni sud Crne Gore. Predsjednik Ustavnog suda, Dragoljub Drašković naveo je da nije raspravljano o ustavnosti zakona u cjelini, a samo je sudija tog suda Miodrag Iličković kazao da je prvo trebalo razmotriti ustavnost zakona, a ne samo njegovih izmjena i dopuna.

Glasovima tijesne većine poslanika krajem prošle godine nakande majkama smanjene su za trećinu.

Iako se zgrada Ustavnog suda nalazi u neposrednoj blizini zgrade Skupštine, ispred kojih se danima odvija njihov protest, reakcija na odluku Ustavnog suda bila je burna, ali kratkotrajna. Upućene su uvredljive poruke sudijama Ustavnog suda.

Korisnice naknada za troje i više djece počele su danas sa dostavljanjem pisama za predstavništva stranih ambasada u Crnoj Gori.

One su dostavile pisma ambasadama Njemačke I Srbije. Pismo će dostaviti još ambasadama Holandije, Rusije, Austrije, Hrvatske, SAD-a Slovačke, Francuske, Grčke, Slovenije, Češke I Italije.

“Koliki je nivo izrugivanja sadašnje vlasti prema majkama ilustruje nedavna uplata od 1,2 miliona dolara snagama Avganistana i pored toga što i američka vlada navodi da ni sama ne može više da se bori sa korupcijom u toj zemlji”, piše u pismu koje majke dostavljaju ambasadama.

Inače, majke su večeras prekinule desetodnevni štrajk glađu, ali su odlučile da nastave protest ispred parlamenta.

Budući da je u nekoliko gradova Crne Gore proteklih dana organizovano niz nenajavljenih protesta zbog, navodno, podrške majkama koje štrajkuju ispred Skupštine Crne Gore zbog smanjenja naknada, kada su grupe ljudi blokirale ključne saobraćajnice, oglasio se ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je poručio da će u skladu sa Zakonom i policijskim ovlašćenjima biti onemogućena i procesuirana sva okupljanja građana osim onih koje su nadležni organi odobrili.

„Blokadom vitalnih saobraćajnica ugroženo je temeljno ljudsko pravo na slobodu kretanja, na normalno obavljanje privredne djelatnosti, a povećavaju se troškovi života. Ugrožava se pravo na zdravstvenu zaštitu, ugrožava se bezbjednost imovine i lica, a blokadom vitalnih saobraćajnica dolazi do saobraćajnih gužvi, što dovodi do povećanog broja saobraćajnih udesa“, rekao je Nuhodžić.

On je dodao da smo svjedoci da sadašnji protesti više ne izražavaju socijalni bunt zbog smanjenja naknada ženama sa troje ili više djece već da retorika i postupci pojedinih učesnica i učesnika protesta govore da su skupovi dio političke manipulacije sa potpisom Demokratskog fronta sa ciljem destabilizacije ukupnih prilika u zemlji.

„U ime Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova podsjećam na to da su samo ona okupljanja koja su prijavljena i odobrena i ne ugrožavaju slobodu drugih, legalna i legitimna. Sva drugačija su protivzakonita i u skladu sa zakonom i policijskim ovlašćenjima, biće onemogućena i procesuirana. Pozvani smo i spremni da čuvamo bezbjednost, javni red i mir svih naših građanki i građana. To možemo i moramo zbog prava i slobode svih nas“, zaključio je ministar unutrašnjih poslova.

XS
SM
MD
LG