Linkovi

Ekonomija u prvom planu predizborne trke


Ekonomija u prvom planu predizborne trke
Ekonomija u prvom planu predizborne trke

Predsednik Obama odneo je malu, ali preko potrebnu, političku pobedu kada je u ponedeljak potpisao zakon o smanjenju poreza i pružanju pomoći malim privrednicima. Predlog zakona je prošle nedelje jedva prošao u Kongresu i to zahvaljujući glasanju po stranačkoj pripadnosti.

Uoči potpisivanja zakona koji će malim privrednicima olakšati dobijanje kredita, predsednik Obama je rekao da je to veliki dan za preduzetnike.

"Vlada ne može garantovati uspeh, ali može da ukloni prepreke do uspeha, kao što je nedostatak pristupačnog kredita. Vlada ne može da otvori nova radna mesta i zaposli milione koji su izgubili posao tokom recesije, ali može da omogući malim privrednicima da zaposle više ljudi", istakao je američki predsednik.

Pored toga što je obezbedjeno više novca za male privrednike, zakonom je predvidjeno i osam poreskih olakšica za otvaranja novih radnih mesta. Posle nekoliko meseci rasprave oko predloga zakona, ovo je dobrodošla pobeda demokratske stranke.

“Kada nema onih koji pokušavaju da pogoršaju situaciju i uspore proces, onda možemo ljudima da omogućimo da žive u ekonomiji kakvu ova zemlja zaslužuje”, poručio je demokratski kongresmen iz Masačusetsa, Barni Frenk.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da opada podrška demokratama, a republikanski senator iz Kentakija, Mič Mekonel je kao gost TV mreže ABC rekao da birači nestrpljivo čekaju da republikanci preuzmu kontrolu nad Kongresom.

"Oni znaju da, ako žele da sačuvaju Ameriku, moraju da promene Kongres i to je ono što će se dogoditi 2. novembra”, rekao je Mekonel.

Ipak i pored optimizma, republikanski kongresmen iz Indijane, Majk Pens kao gost TV mreže NBC, podsetio je da stranka mora naporno da radi kako bi povratila poverenje birača.

"Republikanci nisu izgubili samo većinu 2006. Izgubili smo naše ideale. Odstupili smo od principa fiskalne discipline i reforme koja nam je omogućila većinu 1980. i ponovo 1994”, poručio je Pens.

Demokrate medjutim veruju da će suočeni sa izborom da krenu napred ili da se vrate na staru politiku, većina birača ipak stati na stranu demokrata.

Manje od pet nedelja pre srednjoročnih izbora, obe stranke najviše pažnje posvećuju ekonomiji. Istraživači procenjuju da visoka nezaposlenost i nestabilna ekonomija idu na ruku republikancima, ali borba neće biti laka s obzirom da predsednik ove nedelje počinje predizbornu kampanju u četiri države u kojima je pre dve godine odneo pobedu.

XS
SM
MD
LG