Linkovi

Slučaj "Vranjskih" - da li je list dobijao novac iz budžeta?


Vukašin Obradović, vlasnik lista Vranjske (Medijacentar Beograd, www.mc.rs)

Nakon što su Novine Vranjske početkom nedelje prestale da izlaze, a osnivač, vlasnik i glavni i odgovorni urednik Vukašin Obradović započeo, pa prekinuo štrajk glađu, premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da je ovaj medij dobio dosta novca iz budžeta. Šta na to odgovaraju predstavnici novinarskih udruženja i kako se razvija situacija sa Vranjskim?

Slučaj "Vranjskih", koje su posle 23 godine rada prestale da izlaze, se nastavlja, a premijerka Srbije Ana Brnabić je danas praktično ponovila stavove koji su već objavljeni u jučerašnjem Vladinom saopštenju - po podacima koje je iznela Brnabić, "Vranjske" su samo u 2017. godini iz budžeta Srbije dobile 1,7 miliona dinara, što je više nego u periodu od 2008. do 2012. godine, kada su dobile 1,6 miliona dinara.

Od 2014. "Vranjske" su na raznim konkursima iz budžeta države dobile ukupno oko četiri i po miliona dinara, više nego bilo kad to tada, rekla je Brnabić i ocenila da je to dokaz da Vlada nije gušila ovaj list.

"'Vranjske' su dobile značajne sume novca za projekte gde su oni kandidovali neki sadržaj koji, iako je bio kritičan prema Vladi, nezavisne komisije su izabrale te projekte za finansiranje, i oni su bili finansirani iz budžeta Srbije", rekla je Brnabić.

Sa druge strane, u otvorenom pismu glavni i odgovorni urednik i vlasnik "Vranjskih" Vukašin Obradović se obratio relevantnim institucijama i javnosti, sa tvrdnjom da su od osnivanja novine poslovale u skladu sa zakonom i transparentno.

U svom poslovanju "Vranjske" nisu imale značajnije oscilacije, redovno izmiruju sve poreske obaveze, izlaze pod istim imenom i izdaje ih isti izdavač, ističe Obradović i pita zbog čega je privredni subjekt sa takvim poslovanjem zaslužio takvu intenzivnu i uznemiravajuću finansijsku kontrolu koja je trajala u septembru više od dve nedelje u prostorijama "Vranjskih", nakon čega su one prestale da izlaze.

Predstavnici novinarskih udruženja, koji su stali iza "Vranjskih", upozoravaju da novine nisu dobile pare od Vlade niti od Grada Vranja, već su učestvovale na konkursima, a Komisija je procenila da je projekat u javnom interesu građana i opredelila novac samo za ono za šta su konkurisali.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG