Linkovi

Slučaj Brnabić-Đurđić otvorio pitanje prava istopolnih zajednica u Srbiji


Arhiva - Ana Brnabić, premijerka Srbije, 21. novembra 2017.
Arhiva - Ana Brnabić, premijerka Srbije, 21. novembra 2017.

Vest da je životna partnerka premijerke Srbije Ane Brnabić, Milica Đurđić, rodila bebu, prošle nedelje preplavila je gotovo sve domaće informativne medije, ali i one u regionu, pa i mnoge inostrane. Iako ova vest naoko zadire u neprikosnoveni privatni prostor svakog pojedinca, u javnosti je pokrenuto pitanje realnih problema gej osoba i onih koji žive u istopolnim zajednicama, koje u Srbiji pravno nisu priznate.

Tom prilikom javnost je dobila priliku da se podseti da ta oblast, iako životno prisutna, nije pravno regulisana, odnosno da gej osobe nemaju pravo da usvajaju decu, niti da su zajednice u kojima žive pravno priznate, što dalje znači da gej osobe ne mogu imati nikakve prave veze sa decom svojih partnera sa kojima žive, niti da mogu da se međusobno nasleđuju.

Prema postojećim zakonskim rešenjima, neudate žene ne mogu na veštačku oplodnju, surogat majčinstvo je zabranjeno, a onima koje nisu u braku praktično je nemoguće da usvoje dete, iako formalna zabrana te vrste ne postoji, kaže za Glas Amerike Jovanka Todorović iz Centra za promociju LGBT prava Gejten.

"Isto je sa usvojenjem. Zakonom postoji mogućnost da se podnese zahtev za usvojenje, ali nisam sigurna da postoji i jedan slučaj da je osoba koja živi sama dobila dete na usvajanje", kaže.

Sofija Mandić iz Ženske platforme za razvoj Srbije naglašava da ovde nije reč o "pravnoj praznini", kako ocenjuju pojedini komentatori i mediji, već o diskriminaciji. Postoje načini kako se rešavaju pravne praznine, a ovde je reč o direktnom uskraćivanju prava na osnovu seksualne orijentacije:

VIDEO Sofija Mandić: Uskraćivanje prava na usvajanje je diskriminacija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Samo cimerke

Pred državom Srbijom Ana Brnabić i Milica Đurđić su samo cimerke, a Ana Brnabić, u zemlji čiju Vladu vodi, ne može da ima nikakvu formalnu i pravnu vezu sa bebom koju je, nakon začeća sa nepoznatim muškim donorom, rodila njena partnerka.

Goran Miletić iz organizacije Branioci ljudskih prava (Civil Rights Defenders) naglašava u izjavi za Glas Amerike da je pravo svake žene da rodi dete i da to spada u njeno pravo na privatnost, a da činjenica što bebu dobila žena čija je partnerka premijerka Srbije ne menja ništa po tom pitanju.

S obzirom na postojeću pravnu situaciju, u javnosti je pokrenuto pitanje kako je partnerka Ane Brnabić ostala u drugom stanju. Mediji spekulišu pitajući da li je Milica Đurđić vantelesnu oplodnju izvela u inostranstvu, pošto donirana sperma na legalan način ne može da se dostavi u Srbiju ili je možda premijerka "povukla veze", pa je sve ipak odrađeno u Srbiji.

"Međutim, mora se primetiti da u društvo postoji potreba da se reguliše pravni položaj istopolnih zajednica. To nije nikakav luksuz, već postoje zivotne situacije kao što je ova ili one koje se tiču imovine, nasleđivanja, zdrastvene zaštite koje država mora da regulise. To nema nikakve veze sa tradicijom ili mišljenjem drugih ljudi, već se odnosi na regulisanje položaja onih kojih se tiče", kaže Miletić i dodaje da za postojeće stanje snosi svaka vlast u Srbiji u poslednjih 20 godina.

Iskoristiti priliku i eliminisati diskriminaciju

Oglasila se i organizacija za lezbijska ljudska prava Labris koja je, osuđujući govor mržnje u javnosti, ocenila da rođenje sina premijerke Srbije i njene životne partnerke "potvrđuje činjenicu da u Srbiji postoje istopolne porodice, kako s decom, tako i bez, koje su potpuno pravno nevidljive".

Takav odnos institucija dovodi do kršenja ljudskih prava ne samo roditelja već i dece, saopštava Labris i podseća da je Srbija i dalje država u kojoj LGBT osobe "trpe javnu osudu i fizičke napade u javnosti, što se još jednom potvrdilo kroz napade na premijerku i njenu porodicu na društvenim mrežama".

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, ocenio je da ne postoji hrabrost da se pred Vladu i Skupštinu stavi rešavanje pitanja istopolnih zajednica, ali da bi trebalo iskoristiti ovaj trenutak kad u javnosti postoji takva rasprava, da se to pitanje pravno reši. Civilno društvo je po tom pitanju uradilo sve što je moglo i predlozi pravnih rešenja postoje:

VIDEO Antonijević: Dobra prilika da se regulišu istopolne zajednice
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Inače, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je javno premijerki i njenoj partnerki rođenje deteta. On je u čestitki kritikovao one koji su u javnosti ismevali taj događaj.

"Čestitam Ani i Milici, da je Igor živ i zdrav i da bude srećan, pametan i uspešan. A ovi što im i deca smetaju, tako samo o sebi govore", rekao je Vučić na TV Prva.

XS
SM
MD
LG