Linkovi

Slovenija i Hrvatska će tražiti izmene mera kontrole granica


Premijer Slovenije Miro Cerar najavio je da će Ljubljana i Zagreb predložiti Evropskoj komisiji odgovarajuće izmene spornih mera kontrole granica jer je sadašnje stanje "neprihvatljivo".

Smirivanje stanja na slovenačko-hrvatskoj granici posledica je akcije dve zemlje koje su upozorile Brisel na probleme koje je proteklih dana izazvao sistemski nadzor svih putnika na ulazu i izlazu iz šengenskog prostora, prenosi agencija Hina.

"Naravno da treba osigurati sigurnost unutar Šengena, ali ne smemo istovremeno uzrokovati kod ljudi toliko zlovolje i neraspoloženja, ali i štete koju trpi privreda," izjavio je Cerar.

Večernji list piše da su Slovenija i Hrvatska odustale od sistemskog nadzora svih putnika na spoljnoj granici šengena zbog višesatnih čekanja na granici koje je stvorilo haotične prilike, ne samo kod putnika nego i kod lokalnog stanovništva, ali da je reč o privremenom odustajanju od takve kontrole.

Cerar je najavio sastanak sa evropskim komesarom za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom, i dodao da je već u subotu o problemima koje je izazvala nova šengenska uredba, "koju bi trebalo prilagoditi životu", telefonski razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Slovenija i Hrvatska će, prema rečima slovenačkog premijera, Evropskoj komisiji zajedno predložiti odgovarajuće izmene mera iz nedavno promenjene šengenske uredbe o strožim bezbednosnim kontrolama i dodao da Slovenija "primjenjuje" uredbu koja je zadnjih dana izazvala zastoje, te da će to činiti i dalje.

Ublažavanje kontrola potvrdila je i slovenačka policija, ali nije navela kriterijume po kojima će se i kada privremeno napuštati stroži i sporiji sistem kontrole i skeniranje dokumenata. Potparol slovenačke policije Vesna Drole izjavila je da će policajci na granici "s obzirom na prilike" na prelazu, odnosno prema potrebi, privremeno obustavljati sistemsku kontrolu putnika koji predstavljaju manji sigurnosni rizik, te da je policija tako postupala i u protekla dva dana.

Sistemske granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prelaze na svim granicama Evropske unije, uključujući i nad građanima EU, na snazi su od 7. aprila. Pooštrene kontrole uvedene su zbog sigurnosnih razloga i pojačane pretnje terorizma, a izazvale su u Sloveniji i Hrvatskoj višesatna čekanja na graničnim prelazima i duge kolone vozila.

XS
SM
MD
LG