Linkovi

Slovenija blokira ulazak Hrvatske u OECD


Na pomolu je nova diplomatska kriza između dve članice Evropske unije, Slovenije i Hrvatske. Iako je javnost u Hrvatskoj dugo očekivala probleme od svog zapadnog suseseda prilikom ulaska u "Šengen", vlasti u Ljubljani zapravo planiraju da blokiraju ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a kao razlog navode to što zvaničan Zagreb odbija da prihvati odluku Arbitražnog suda o granici u Piranskom zalivu.

Kako je javila Slovenska tiskovna agencija, izvori iz Brisela izvestili su da je Slovenija već upozorila generalnog sekretara OECD-a, Hozea Anhela Guriju, da zbog nepoštovanja vladavine prava ne može podržati članstvo Hrvatske u toj organizaciji najrazvijenijih zemalja sveta.

Slovenija je o svojoj odluci u sredu obavestila i ambasadore država članica EU, na sastanku u Briselu, na kom je pod tačkom razno Evropska komisija države članice obavestila o trenutnom stanju u pogledu budućeg širenja OECD-a. Generali sekretar planira da u petak predstavi svoj plan širenja organizacije na čijem je čelu.

Kako navodi STA, na članstvo u OECD-u od članica EU još neuključenih u tu organizaciju pretenduju Rumunija, Bugarska i Hrvatska, no Gurija će za sada predložiti samo primanje Rumunije, a od država izvan Evrope podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.

Slovenija je svoje neslaganje sa ulaskom Hrvatske u OECD službeno iznela zbog informacije da će Evropska unija, koja tradicionalno podržava ulazak svojih članica u OECD, negodovati zbog namere Gurije da za članstvo predloži samo Rumuniju, javljaju mediji u Sloveniji.

OECD trenutno ima 35 država članica, privredno najrazvijenijih država sveta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o nameri da se pridruži toj organizaciji, želeći da započne pregovore nakon odluke u novom krugu njenog proširenja.

Slovenija je postala članica OECD-a sredinom 2010, nakon pregovora koji su trajali dve i po godine, kako bi se ispunile odredbe pristupnog programa. Zajedno sa Slovenijom u OECD, u kom se takve odluke donose konsenzusom, ušle su i Estonija, Izrael, Čile i Rusija.

Zagreb iznenađen

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je da iznenađuje najava Slovenije.

Hrvatsko ministarstvo je navelo da Evropska komisija zagovara pristupanje svih članica Unije OECD-u i da je Slovenija dosad podržavala Zagreb u nameri da uđe u OECD.

"Vest koju smo danas primili iz Brisela o slovenačkom preispitivanju pozitivnog stava prema našem ulasku u OECD je iznenađujuća i time Slovenija zbog bilateralnog pitanja najavljuje blokadu procesa koji Evropska komisija i države članice EU aktivno podržavaju", navelo je hrvatsko ministarstvo.

"Slovenija je dosad podržavala hrvatsku ambiciju pristupanja OECD-u te prenosila vlastita iskustva iz pristupnog procesa kroz niz konzultacija", kaže se u reakciji ministarstva.

"Stav Evropske komisije prema daljem proširenju OECD-a je od 2007. nepromenjen - zagovara se pristupanje svih država članica EU OECD-u", naglašava hrvatska diplomatija.

Pristupni proces je, inače, dugotrajan i zahtevan, postoje formalni kriterijumi koje svaka država kandidat za članstvo treba da ispuni, na čemu hrvatska vlada intenzivno radi već niz godina, ali za odluku o upućivanju pozivnice presudna je ipak politička volja država članica OECD-a.

OECD je praktično još jedina važna organizacija kojoj Hrvatska želi pristupiti, javljaju hrvatski mediji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG